Fehérjét alakít Tenya

Pintér Tibor, Tenya természettudományos ismeretterjesztő filmsorozatban kapott szerepet, amiben a fiatalokhoz hozza közelebb a természettudományok világát.

Talán Öveges professzor beszélt utoljára olyan izgalmasan és viccesen a természettudományokról, mint most a Szélesvásznú kémia című szórakoztató, ismeretterjesztő sorozat, aminek első részében Pintér Tibor Tenya alakítja Akhilleuszt – azaz a fehérjét -, míg Csernus Imre önmagát alakítva nyújt segítséget a téma megértéséhez. Így lehetséges, hogy minden különösebb előtanulmány nélkül is megértheti valaki Dr. Perczel András nemzetközileg elismert kutatását és annak eredményeit. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki egyben az ELTE TTK szerves kémia tanszékét vezeti, számos tudományos közlemény szerzője, a világ minden részén hivatkoznak tanulmányaira. A fehérjék Akhillesz-sarka című, közel hétperces kisfilm – amit a Trója című nagy sikerfilm ihletett – egészen egyszerű példákkal mondja el, hogyan sérülhet meg a szervezetben egy fehérje, és milyen „trükköket” talált ki az evolúció, hogy ezek a sérülések ne okozzanak nagy gondot.

A természettudományos ismeretterjesztő filmsorozat első részét pénteken, az ELTE Természettudományi Karának nyílt napján mutatják be, de megnézhető a Youtube oldalán is. A sorozat célja, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz, laikusokhoz a természettudományok varázslatos világát, és közérthetővé tegye az élvonalbeli, nemzetközileg elismert magyar kutatók eredményeit.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!