HARCÉL

Szerző Maca néni

2 hónapja

Hajléktalanbanda tartja rettegésben Óbudát

Elérte a hajléktalanprobléma a III. kerületet is. Egy Kolosy téren élő banda zaklatja rendszeresen az ott élőket.

Szerző Maca néni

Olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy az óbudai Kolosy teret birtokba vették a hajléktalanok, a Lajos utca sarkán lévő árkádsorban pedig jó ideje mocsok és emberi ürülék található. Ottjártunkkor 13 láthatón ott élő, elhanyagolt embert láttuk, volt aki éppen hajat mosott a szökőkútban. A falakon több helyen emberi ürülék folyt végig, amit feltehetően a területfoglalók hagytak ott.

Hajléktalanvécé lett a Kolosy téri árkádsor

"Ez itt sajnos mindennapos probléma" – panaszkodott Csákányi Zoltán, aki 3 éve lakik a Kolosy téri árkádsornál.  "A lakásom alá költözött be a teret terrorizáló hajléktalancsoportból az egyikük. A látássérült unokatestvérem mindig felbukik benne. Minden este itt van, a „végtermékét” is mindig megtaláljuk. Az elmúlt négy napban már háromszor volt undorító ürülék itt végig a falakon. Sokszor pedig erőszakosan kéregetnek"

 Parkolóőrnek adják ki magukat a hajléktalanok

A téren attól sem riadnak vissza, hogy parkolóőrnek adják ki magukat, így csalva ki pénzt a téren lévő szupermarketbe érkező autósoktól. "Előfordult, hogy az egyik hajléktalan pénzt kért az itt parkoló autósoktól a parkolásért, és előfordult, hogy adtak is neki" – árulta el lapunknak Zoltán, hozzátéve, hogy gyakran egy egész család tanyázik ott, és gyerekekkel, kutyákkal kéregetnek.

 A plébános segítene, de egyedül tehetetlen

Zoltán azt is aki elmesélte, hogy egy csoport a templomkert mellett „rendezkedett be”, ruhát szárítanak, és beszólogatnak a templomba érkezőknek. "Hiába segít nekik a plébános, és próbálja normális helyre juttatni őket, ugyanúgy visszajönnek, itt élnek, és zaklatják az embereket" – számolt be a férfi.

Elértük a templom plébánosát, aki elmondta, nem csak a Kolosy téren élnek nagy számban hajléktalanok, hanem a tér fölötti hegyen lévő erdőben és a Duna-parton is, a korábban szennyvízkivezetőnek használt emberméretű csövekben.

"Tudok a problémáról, és ennek egyáltalán nem örülök, de megpróbálok segíteni" – mondta a plébános. "Adok nekik enni, mert keresztény ember vagyok. Sokuknak megpróbálom egyengetni az útját, elsősorban hazafelé, a családja felé, hogy ne itt, a Kolosy téren éljenek, hanem megtalálják a helyüket a társadalomban" A plébános szerint társadalmi összefogásra lenne szükség, mert a problémát ő egyedül nem tudja kezelni.

25 hajléktalan költözött be a II. János Pál pápa térre

A Kolosy tér problémája nem egyedi a fővárosban. Május közepén a Metropol kint járt a VIII. kerület terein, parkjaiban. A II. János Pál pápa téren fekália- és vizeletszaggal szembesültünk. A teret ellepte a bódult állapotban fűben fekvő, vagy épp az arra járókat vegzáló 20-25 hajléktalan. A Keleti pályaudvar előtti téren a bokrok alatt több helyen is emberi ürülék éktelenkedett, a padokra nem lehetett leülni az ott alvó mocskos ruházatú emberektől

 

 

Szerző Maca néni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!