HARCÉL

Szerző Maca néni

3 hónapja

Karácsony Gergely körútja maga a pokol

Ideges autósok és életveszélyben lévő biciklisek. Ezt sikerült intéznie Karácsonynak...

Szerző Maca néni

Dugók miatt szabálytalankodó, türelmetlen sofőrök, átgondolatlan kerékpársávokkal életveszélyes helyzetekbe kényszerített bringások és rolleresek. Autóba pattantak a Metropol munkatársai, hogy megmutassák a Nagykörút legveszélyesebb kereszteződéseit. Végigjárták a teljes hosszt, hogy megmutassák, milyen veszélyes közlekedési helyzeteket eredményeztek az autósokra kényszerített biciklisávok, és hogyan hatott a forgalmas budapesti útkereszteződésekre a Karácsony Gergely-féle „közlekedésfejlesztés.”


 

Fotó: Mate Krisztian

 

1. Oktogon

Biciklis túlélőshow a 2 autóssáv között

Az Oktogonnál külön kanyarodó sávokkal segítik a gyorsabb közlekedést, a kerékpársáv kialakítása miatti egyetlen autós sáv kettővé szélesedik ki a forgalmas kereszteződésnél. Az emiatt megzavarodott biciklisek és a gyakran eleve szabálytalanul közlekedő elektromos rolleresek (képünkön ketten állnak az eszközön, bukósisak nélkül) extrém túlélőjátékba kezdenek az autók között szlalomozva.

2. Dob utca-Erzsébet körút

Félbevágja a biciklisáv az autók kanyarodósávját

„Különösen veszélyes hely” - harsogja az útburkolati felfestés rögtön a körúti zebra után - nem véletlenül. A KRESZ szabályai szerin,t ha az útról jobbra kanyarodna egy autó, és ott biciklisáv húzódik, akkor az autósnak meg kell várnia, hogy elhaladjanak előtte a kerékpárosok, és csak utána fordulhat be. Igen ám, de a Dob utcánál kanyarodó sáv biztosítja az autósok jobbra sorolását, és ezt pont félbevágja a kerékpársáv. A biciklisek gyakran fittyet hánynak az autósokra, így az autósok és a kerékpárosok folyamatosan egymás kerülgetik, gyakran életveszélyes helyzetekben. Ha pedig egy autós megvárja, hogy a kerékpárosok elhaladjanak mellette, akkor mögötte feltorlódik a sor, amivel feltartja a körúton egy sávban haladókat is.

 

Fotó: Mate Krisztian

Wesselényi utca-Erzsébet körút

Az egy sáv miatt pirosban ragadnak a kocsik

A Wesselényi utcánál a körút egyik tipikus problémája köszön vissza. Mivel az autósok egyetlen sávban kénytelenek araszolgatni, rengetegen igyekeznek, hogy még éppen átcsusszanjanak a sárgán, vagy akár a piroson. Emiatt azonban a kereszteződésben ragadnak az autóikkal, eltorlaszolva ez egyenesen haladó és a kanyarodó forgalmat is. Eközben sok autós a saját zöld jelzésén sem tud áthaladni, tovább dagasztva ezzel a dugót. A kereszteződés több sebből is vérzik. A kanyarodó autósok helyzetét tovább bonyolítja a sarki Spar előtt, az úttesten kialakított rollerparkoló, ahol további veszélyforrást jelentenek a járművüket éppen lerakók, és néha maguk a felborult rollerek.


4. Dohány utca-Erzsébet körút

Szinte lehetetlen jobbra fordulni a biciklisáv miatt

A New York Palace előtt is kihívás biztonságosan vezetni. Az épület előtt gyakran leparkolnak a turistabuszok, amiket a biciklisek csak az autósok sávjában tudnak kerülgetni. Közben a jobbra kanyarodó autósoknak figyelniük kell, hogy elengedjék a párhuzamosan közlekedő kerékpárosokat és gyalogosokat is. Ha mindenkinek megadták az elsőbbséget, akkor egy, legfeljebb két autó tud jobbra fordulni a zöld jelzés alatt. Mögöttük pedig áll a sor.

5. Práter utca-József körút

Záróvonalat festettek a jobbra kanyarodók útjába – rengetegen átlépik

A nagykörút Corvin-negyed előtti szakasza a biciklisávok létrehozása óta kritikus pont. Itt tudnak ugyanis rákanyarodni a széles és forgalmas Üllői úton „kintről” érkezők az egysávossá szűkített körútra. Eddig az autósok rögtön a Corvin egyből jobbra tudtak kanyarodni a Práter utcán, ha meg akartak fordulni, vagy behajtani a VIII. kerületbe. Most azonban felfestettek egy záróvonalat és egy „járműforgalom elől elzárt területet”. hogy megakadályozzák a jobbra kanyarodást. A Metropol kint jártakor minden második percben valaki - rutinból vagy nemtörődömségből - simán bekanyarodott jobbra a Práter utcába, életveszélybe sodorva ezzel a szabályosan közlekedőket.


Két éve folyik a „nagy budapesti emberkísérlet”, az autósok üldözése

- Először jöttek az értelmetlen és átgondolatlan körúti biciklisávok, amikről Karácsony Gergely sem a lakossággal, sem a civil szervezetekkel nem egyeztetett.

- Majd szinte egyszerre rendelte el a legfontosabb közlekedési csomópontok felújítását, az eszetlen kapkodás miatt eközben gyakran egyszerre zárták le a fő- és elkerülő utakat.

- Az amúgy is zajló belvárosi metrófelújítás idején fogott bele a pesti alsó rakpart átépítésébe,

majd másfél évi töketlenkedés után záratta le a Lánchidat, szinte egyszerre a Blaha Lujza tér felújítási munkálataival: forgalomterelések, betontömbök, sávlezárások mindenütt.

- A nagykörúti lámpaprogramot is ötletszerűen oda-vissza állítgatták,

- miközben újabb „forgalomcsillapítási” ötleteket próbálgatnak Erzsébetvárosban, egész negyedekből csinálva zsákutcákat, labirintusokat.

- Most pedig az Karácsony Gergely legújabb ötlete, hogy teljesen lezárja a pesti alsó rakpartot, ami elképesztő káoszt okozna Budapesten, hiszen már a részleges lezárás is megbénította a várost.


 

Szerző Maca néni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pokoli járványt szabadíthat a világra egy rejtélyes lény

mandiner.hu

Mi történik a zaporizzsjai atomerőműnél?

borsonline.hu

Kegyetlen, mi csap le az országra: kiadták a riasztást a meteorológusok

magyarnemzet.hu

Szokatlan helyről kapott dicséretet Orbán Viktor dallasi beszéde

mindmegette.hu

Így lesz habkönnyű, magas és szellős a piskóta: íme a tökéletes recept

hirtv.hu

Félóráig halott volt, ébredése után sokkoló üzenetet hagyott a családanya

borsonline.hu

Facebookra posztolt a vérrel borított nő: Megöltem a gyerekeimet

mindmegette.hu

Nem hiszed el, hogy eszi Erzsébet királynő a hamburgert

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Dancing with the Stars: ezt mondta Csuti Kulcsár Edina szerepléséről

ripost.hu

Most már biztos, hogy összejött az ismert énekes és a magyar sztáranyuka

ripost.hu

Először beszélt felesége haláláról a TV2 egykori sztárja

További cikkek

HARCÉL

A válságból akar hasznot húzni a magyar baloldal

HARCÉL

“Jól felba**sztam a lelküket” - így gúnyolódott a tüntetőkön Vajda és Márki-Zay

HARCÉL

Megduplázódott az elfogott migránsok száma tavalyhoz képest

HARCÉL

Energiaválság: korlátozzák a melegvíz-használatot egy német városban

HARCÉL

Beütött az uborkaszezon vagy elfogyott a Sziget ingyenjegy? Össztűz alatt Tóth Gabi

HARCÉL

Egyre súlyosabb a helyzet a déli határon, újabb információk a határvadászokról

HARCÉL

Orbán Viktor: "Eddig 86 magyar ember halt meg a háborúban"

HARCÉL

Hajléktalanbanda tartja rettegésben Óbudát