Szoboszlai Dominik
Az egyik a trónöröklődést is veszélyeztetheti.
Azt gondolhatnád, hogy a királyi család tagjának lenni pompa és csillogás, és bár ez többnyire igaz is, ám emellett számos szabályt be kell tartaniuk, többek között azt, hogy mit lehet enni.
A királyi palotákban dolgozó szakácsokat pedig arra utasítják, hogy két összetevőt kerüljenek, és ezek közül az egyik olyan alapanyag, amelyet nehezen hagyhatsz ki a főzéskor.
Az első ilyen kötelezően kerülendő ételt Kamilla királyné fedte fel a Masterchef Australia című műsorában való szereplése során, ahol meglepte a nézőket azzal, hogy elárulta, a királyi családtagok jellemzően kerülik a fokhagymát. Arra a kérdésre, hogy ő és a család többi tagja mely összetevőket kerüli, Kamilla így válaszolt:
Utálom ezt mondani, de a fokhagymát. A fokhagymát nem szabad.
Ennek az egyik oka, hogy az ételek szaga és íze megmaradhat, ami azt jelenti, hogy mind a királyi személy, mind pedig a vele találkozók számára kellemetlen lehet. A másik ok egyszerűen annyi, hogy a néhai uralkodó, II. Erzsébet királynő nem rajongott ezért a konyhai alapanyagért, és a hagymát sem szerette különösebben.
A második olyan ételt, amit a királyi családtagoknak nem ehetnek, Grant Harrold, egykori királyi komornyik és etikett szakértő árulta el. Az Express-nek nyilatkozva még 2022-ben azt mondta:
A királyi családnak étkezéskor óvatosnak kell lennie a kagylókkal a kagylómérgezés miatt, a munkarendjük okán. Ezért ezt általában nem lehet fellelni a királyi menüben.
Azonban, bár a kagylóhéjú állatok hivatalos ügyek intézésekor kerülendők, a királyi család tagjai máskor megengedhetik maguknak, és a néhai anyakirálynő, Elizabeth Bowes-Lyon is ismert volt arról, hogy éppen ezt tette. Az anyakirálynő köztudottan nagy rajongója volt a londoni The Dining Roomban készült pazar tengeri herkentyűs tojás Drumkilbo nevű ételnek - írja a Mirror.