Létrehozva: 2022.11.04.
Módosítva: 2022.11.04.

Óriási magyar siker, ilyen még nem volt: rengeteg étterem kapott most Michelin-csillagot

Először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel.

Az étteremkalauz anonim inspektorai két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmet (séf: Pesti István) és a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját – jelentették be a csütörtök esti budapesti díjátadón.

Fotó: ripost

Platán Gourmet (Kreatív), új kétcsillagos: A tatai vár falai alatti pincékben elrejtve Pesti István egy kis csapatot vezet egy meghitt étteremben, amelynek fő jellemzője a nyitott konyhája. A fogások kreatívok és precízek, kifinomultságot nyújtanak a tökéletes egyensúlyban lévő ízeken és textúrákon keresztül. Ezt a kifinomultságot pedig két MICHELIN-csillaggal ismerték el, amely stabil helyet biztosít az étteremnek a nemzetközi kulináris térképen.

Salt Stand (Modern konyha), új kétcsillagos: A konyhafőnök tulajdonosok, Széll Tamás és Szulló Szabina éttermének szíve az üveghomlokzattal rendelkező konyha, ahol – szorosan együttműködve a csapat tagjaival – olyan vonzó fogásokat készítenek, amelyek ízében és állagában is tekintélyes mélységet és kifinomultságat nyújtanak. A magyar örökség iránt tanúsított szenvedély és tisztelet minden ételbe beleivódik és az eredmény egy mesterien és szimpatikusan kiegyensúlyozott étlap, amely bár modern, mégis megjeleníti a magyar konyha csodálatos hagyományos ízeit és textúráit, és ez az, ami lenyűgözte a felügyelőket.

Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot, egy vidéki étterem is van közöttük:

  • 42 (Modern konyha), Esztergom, új csillag: Barna Ádám a budapesti St. Andrea étteremből ment át az ország egyik északi városába, és máris komoly hírnevet szerzett magának. A hátteret egy modern külsőt kapott városi ház szolgáltatja, ahol a vendégek két kóstolómenü közül választhatnak, amelyek a hagyományt és a modern megközelítést ötvözik. Ádám magyar gyökerek iránti tisztelete a kreatív, kifinomult és olykor játékos, de mindig zamatos ételekben mutatkozik meg.

Budapestről pedig:

  • Rumour (Kreatív), új csillag: Az első MICHELIN-csillagát a sanghaji Taian Table étteremben szerezte Rácz Jenő, aki hazavágyott Magyarországra, és megnyitotta saját éttermét. Az elrendezés – a nyitott konyha köré épült pult – lehetővé teszi a vendégek számára, hogy élvezzék azt a nyugodt és magabiztos szenvedélyt, amit a chef demonstrál. A kóstolómenü 11 fogása kreatív és modern ételekből áll, amelyek kifinomultak és tökéletes egyensúlyban vannak.
  • Babel (Modern konyha): A Babel a hagyomány és a modern megközelítés tökéletes ötvözete. A falain még láthatóak az 1838-as nagy pesti árvíz nyomai, de a hely mégis sikkes és stílusos a tulajdonos, Hubert Hlatky-Schlihter szenvedélyének és Dékány Annamária belsőépítésznek köszönhetően. A konyha jellege is hasonló: a többfogásos kóstolómenü újragondolt és érzékeny elemekből áll, amelyek gondosan kiegyensúlyozott ízvilágú ételeket tartalmaznak, és amelyek utalnak a magyar örökségre is.
  • Borkonyha Kitchen (Modern konyha): Ez a visszafogott megjelenésű étterem a Bazilika közelében található, és bár a hagyományosnak kinéző hely nem ígér túl sokat, hiba lenne elsétálni mellette. A konyha csúcsminőségű alapanyagokkal dolgozik, melyekkel a legnagyobb tisztelettel bánnak, és ez teszi lehetővé, hogy ragyogjanak. Az ételeken érezhető  a finom magyar hatás, a fogások átgondoltak és mesterien kivitelezettek, az ízek figyelemre méltóan intenzívek. A borok itt is kulcsfontosságúak, százféle közül választhatunk, amelyeknek negyede kimérve is elérhető.
  • Costes (Modern konyha): Elegancia és kifinomultság vezeti a Costes hangulatát az átgondolt dekorációtól a gondosan felépített kiszolgálásig. Kérjünk helyet a fő helyiség elejében a térélmény elérése érdekében, aztán adjuk át magunkat a lelkes várakozásnak, miközben a sommelier bemutatja a kivételes, főként magyar borokból álló válogatást. A modern, hatfogásos kóstolómenü ügyesen ötvözi a világ minden tájáról származó ízeket, olyan felejthetetlen fogásokat megalkotva, amelyek nem csupán lenyűgözően néznek ki élénk színeikkel és művészi stílusukkal, de tele vannak vibráló, egymást kiegészítő ízekkel.
  • essência (Modern konyha): A portugál konyhafőnök-tulajdonos, Tiago, és magyar felesége, Éva egy szívélyesen vezetett, ízeiben eltérő éttermet hozott létre a város szívében. Egy kis, boltíves ablakokkal teli világos helyiség vezet az értékes asztalok mellett a nyitott konyháig egy meghittebb terembe, ahol a kék és fehér csempedíszítés emlékeztet Tiago örökségére. Választhatunk a portugál és a magyar menü közül, vagy dönthetünk a kóstolómenü mellett, amely mindkettőt ötvözi– szó szerint a legjobbat nyújtva mindkét világból-. Az ételek magabiztosan megtervezettek és elegánsak, Tiagónak pedig remek érzéke van a fűszerezés egyensúlyának megteremtéséhez.
  • Salt (Modern konyha): Egy boutique hotelen belül helyezkedik el ez a kicsi, szofisztikált étterem, amelynek nyitott konyhája a stílusosan megvilágított terem szerves része. A polcokon színes befőttekkel, zöldségekkel és fűszerekkel teli edények sorakoznak, a vaj, a szalonna és a mangalicasonka pedig házon belül készül. A menü összetett, tökéletesen megalkotott fogásokból áll – amelyek közül sokuk egy klasszikus magyar recept újragondolt verziója –, és az asztalok mind a fával borított pultra néznek, ahol a chefek ügyesen és mesterien állítják össze a fogásokat.

6 étterem csatlakozik a MICHELIN Guide Hungary válogatásához Bib Gourmand elismeréssel

A Bib Gourmand elismerés azt jelzi, hogy a gurmék visszafogott árakon élvezhetik a gasztronómiai élményeket a következő éttermekben: Anyukám Mondta (olasz), Casa Christa (modern konyha), Kistücsök (hagyományos konyha), Macok (modern konyha), Mór24 (modern konyha) és Sparhelt (hagyományos konyha).

Négy étterem kapott zöld MICHELIN-csillag elismerést a fenntarthatóság iránti inspiráló elkötelezettségéért.

A MICHELIN Green Star a szakma élvonalába tartozó éttermeket emeli ki, amikor a fenntartható gasztronómia érdekében bevezetett gyakorlatokról van szó. Az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok mellett, megújuló energiát használva törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére, emellett európai textilekkel, és helyben készült kerámiákkal dolgoznak. Az Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx Műhely és a Salt lenyűgözték a MICHELIN felügyelőit, és leteszik a fenntarthatóbb gasztronómiához és jövőhöz vezető út alapköveit.

3 különleges elismerés is napvilágra került

Mialatt a MICHELIN Guide kulináris elismerései az éttermek teljes egészeire vonatkoznak, a MICHELIN különleges elismerései azokat az egyéneket emelik ki, akik végtelen szenvedélyüknek és elismerésre méltó képességeiknek köszönhetően képesek felejthetetlenné tenni az éttermi élményt.

Ebben az évben a kiváló kiszolgálásért járó Welcome and Service Award elismerést Kvasznicza Flóra és Kvasznicza Ferenc kapják (az őriszentpéteri Pajta étteremből), akik lenyűgözték a MICHELIN Guide felügyelőit hiteles vendégszeretetükkel és azzal a képességükkel, hogy a vendégek igényeit előre megérzik. Langó Tamás (a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étteremben) kapja a Sommelier Award díjat, a másokra is átragadó lelkesedéséért aziránt, hogy olyan gondosan kiválasztott borpárosításokat mutat be, amelyeknek nehéz ellenállni, és amelyek tökéletes harmóniában vannak a szezonális menüvel. Végül a legjobb fiatal chefnek járó Young Chef Award elismerést Mizsei János (Mák étterem, Budapest) kapja, annak elismeréseként, hogy kiegyensúlyozott, ízekkel teli, eredeti és szofisztikált fogásokat alkot.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek