tóth gabi
Először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel.
Az étteremkalauz anonim inspektorai két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmet (séf: Pesti István) és a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját – jelentették be a csütörtök esti budapesti díjátadón.
Platán Gourmet (Kreatív), új kétcsillagos: A tatai vár falai alatti pincékben elrejtve Pesti István egy kis csapatot vezet egy meghitt étteremben, amelynek fő jellemzője a nyitott konyhája. A fogások kreatívok és precízek, kifinomultságot nyújtanak a tökéletes egyensúlyban lévő ízeken és textúrákon keresztül. Ezt a kifinomultságot pedig két MICHELIN-csillaggal ismerték el, amely stabil helyet biztosít az étteremnek a nemzetközi kulináris térképen.
Salt Stand (Modern konyha), új kétcsillagos: A konyhafőnök tulajdonosok, Széll Tamás és Szulló Szabina éttermének szíve az üveghomlokzattal rendelkező konyha, ahol – szorosan együttműködve a csapat tagjaival – olyan vonzó fogásokat készítenek, amelyek ízében és állagában is tekintélyes mélységet és kifinomultságat nyújtanak. A magyar örökség iránt tanúsított szenvedély és tisztelet minden ételbe beleivódik és az eredmény egy mesterien és szimpatikusan kiegyensúlyozott étlap, amely bár modern, mégis megjeleníti a magyar konyha csodálatos hagyományos ízeit és textúráit, és ez az, ami lenyűgözte a felügyelőket.
Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot, egy vidéki étterem is van közöttük:
Budapestről pedig:
A Bib Gourmand elismerés azt jelzi, hogy a gurmék visszafogott árakon élvezhetik a gasztronómiai élményeket a következő éttermekben: Anyukám Mondta (olasz), Casa Christa (modern konyha), Kistücsök (hagyományos konyha), Macok (modern konyha), Mór24 (modern konyha) és Sparhelt (hagyományos konyha).
A MICHELIN Green Star a szakma élvonalába tartozó éttermeket emeli ki, amikor a fenntartható gasztronómia érdekében bevezetett gyakorlatokról van szó. Az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok mellett, megújuló energiát használva törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére, emellett európai textilekkel, és helyben készült kerámiákkal dolgoznak. Az Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx Műhely és a Salt lenyűgözték a MICHELIN felügyelőit, és leteszik a fenntarthatóbb gasztronómiához és jövőhöz vezető út alapköveit.
Mialatt a MICHELIN Guide kulináris elismerései az éttermek teljes egészeire vonatkoznak, a MICHELIN különleges elismerései azokat az egyéneket emelik ki, akik végtelen szenvedélyüknek és elismerésre méltó képességeiknek köszönhetően képesek felejthetetlenné tenni az éttermi élményt.
Ebben az évben a kiváló kiszolgálásért járó Welcome and Service Award elismerést Kvasznicza Flóra és Kvasznicza Ferenc kapják (az őriszentpéteri Pajta étteremből), akik lenyűgözték a MICHELIN Guide felügyelőit hiteles vendégszeretetükkel és azzal a képességükkel, hogy a vendégek igényeit előre megérzik. Langó Tamás (a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étteremben) kapja a Sommelier Award díjat, a másokra is átragadó lelkesedéséért aziránt, hogy olyan gondosan kiválasztott borpárosításokat mutat be, amelyeknek nehéz ellenállni, és amelyek tökéletes harmóniában vannak a szezonális menüvel. Végül a legjobb fiatal chefnek járó Young Chef Award elismerést Mizsei János (Mák étterem, Budapest) kapja, annak elismeréseként, hogy kiegyensúlyozott, ízekkel teli, eredeti és szofisztikált fogásokat alkot.