Létrehozva: 2017.05.14.

Húsimádók figyelem! Íme, a tökéletes marhasteak titka

Egy ízletes, szaftos steaknél nem létezik férfiasabb fogás. Az pedig régi tapasztalat, hogy elkészítését nem érdemes nõkre bízni. A steak sütése igazi pasimeló. Kérdés, hogyan lehet otthon összehozni a tökéleteset. Eláruljuk: nem is olyan nehéz!

Egy jó steaknek már a gondolatától is összefut a nyál a szádban, nem igaz? Éppen ezért ideje, hogy mesterévé válj! Néhány részletre tényleg fontos odafigyelni, de ha ezek stimmelnek, akkor semmi akadálya a tökéletes vacsorának. Íme, a betartandó trükkök!

 

1. Legjobb, ha bélszínt választasz, ez a legpompásabb része a marhának, igaz, egyben a legdrágább is. Ha nem tudsz ennyit áldozni rá, akkor jöhet a hátszín vagy a borda! Érdemes előre érlelt húst választanod.

2. Mindig szoba hőmérsékletű hússal dolgozz. Kb. 2,5 cm vastag szeleteket vágj. Klopfolni tilos!

3. Mindig csak utolsó pillanatban sózz és borsozz, hogy ne keményedjenek meg a rostok.

4. Először olaj nélkül forrósítsd fel a serpenyőt, majd ezután mehet bele a kevés olaj. Napraforgó jobb mint az olíva, mert jobban bírja a hőt.  Nagyon forró alapra tedd a húst, de ne piszkáld, ne rázogasd, engedd sülni.

6. A hús mindkét oldalát pirítsd le - kb. 2X4 perc. Hogy mennyire sütöd át, az már persze egyéni ízlés kérdése. Villával viszont ne szurkáld, így nem veszít értékes nedveiből.

 

Steak fokozatai

Blue: A húst kis pirított szalag övezi, belül telesen nyers és még csak átmelegedve sincs. Talán a kannibálok szeretik így elkészítve.

Rare: Határozott lepirult kéreg alatt belül nyers a hús. Hőmérséklete inkább langyos, mint meleg.

Medium rare: A húsimádók kedvence! Belül még nyers, teljesen átforrósodva, maga a hús kívánatosan szaftos.

Medium: A hús belül már nem teljesen nyers, színe azonban még üdítően rozé.

Medium well done: A hús teljesen át van sütve, csak legbelül húzódik halvány rózsaszín csík.

Well done: A teljesen átsült hús közepén sem fedezhető fel rózsaszín sáv. Belseje ugyanakkor még őrzi a szaftokat.

 

ÍGY KELL FELVÁGNI A MARHAHÚST! Fontos, hogy ne a rostok mentén, hanem azokat éppen keresztben elvágva szeleteld a húst. Ez nemcsak esztétikai kérdés vagy puszta hóbort, hanem komoly oka van! A keresztbe vágott steaket ugyanis négyszer könnyebb megrágni, mintha a rostokkal párhuzamosan szeletelnénk, erre tehát érdemes odafigyelni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Új trónörökös a láthatáron? Bizonyítékokkal jelentkezett Károly király és Kamilla eltitkolt fia

mandiner.hu

Ítéletet mondtak az Európai Unióról – ez nem mindenkinek tetszik majd

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FITTFAZÉK

Túrókenyér az új őrület, fogyókúrához nincs jobb recept

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot