Egy ízletes, szaftos steaknél nem létezik férfiasabb fogás. Az pedig régi tapasztalat, hogy elkészítését nem érdemes nõkre bízni. A steak sütése igazi pasimeló. Kérdés, hogyan lehet otthon összehozni a tökéleteset. Eláruljuk: nem is olyan nehéz!
Egy jó steaknek már a gondolatától is összefut a nyál a szádban, nem igaz? Éppen ezért ideje, hogy mesterévé válj! Néhány részletre tényleg fontos odafigyelni, de ha ezek stimmelnek, akkor semmi akadálya a tökéletes vacsorának. Íme, a betartandó trükkök!
![]()
1. Legjobb, ha bélszínt választasz, ez a legpompásabb része a marhának, igaz, egyben a legdrágább is. Ha nem tudsz ennyit áldozni rá, akkor jöhet a hátszín vagy a borda! Érdemes előre érlelt húst választanod.
![]()
2. Mindig szoba hőmérsékletű hússal dolgozz. Kb. 2,5 cm vastag szeleteket vágj. Klopfolni tilos!
3. Mindig csak utolsó pillanatban sózz és borsozz, hogy ne keményedjenek meg a rostok.
4. Először olaj nélkül forrósítsd fel a serpenyőt, majd ezután mehet bele a kevés olaj. Napraforgó jobb mint az olíva, mert jobban bírja a hőt. Nagyon forró alapra tedd a húst, de ne piszkáld, ne rázogasd, engedd sülni.
6. A hús mindkét oldalát pirítsd le - kb. 2X4 perc. Hogy mennyire sütöd át, az már persze egyéni ízlés kérdése. Villával viszont ne szurkáld, így nem veszít értékes nedveiből.
![]()
Steak fokozatai
Blue: A húst kis pirított szalag övezi, belül telesen nyers és még csak átmelegedve sincs. Talán a kannibálok szeretik így elkészítve.
Rare: Határozott lepirult kéreg alatt belül nyers a hús. Hőmérséklete inkább langyos, mint meleg.
Medium rare: A húsimádók kedvence! Belül még nyers, teljesen átforrósodva, maga a hús kívánatosan szaftos.
Medium: A hús belül már nem teljesen nyers, színe azonban még üdítően rozé.
Medium well done: A hús teljesen át van sütve, csak legbelül húzódik halvány rózsaszín csík.
Well done: A teljesen átsült hús közepén sem fedezhető fel rózsaszín sáv. Belseje ugyanakkor még őrzi a szaftokat.
![]()
