kulcsár edina
Bizonyított tény, hogy a kókuszolaj egészséges. Nem csoda, hogy ma már szinte nincs is olyan üzlet, ahol ne találnád meg. Ám ennek a népszerûségnek van árnyoldala is: vajon mindegyik típus ugyanolyan jó, vagy van, amelyik silányabb minõségû? Megmutatjuk, mire figyelj.
Az üzletek polcain a szilárd és a folyékony kókuszolaj is megjelent, ám a kettő nem teljesen ugyanaz. A sok telített zsírsavat tartalmazó kókuszolajnak szobahőmérsékleten szilárdnak kell lennie. A folyékony változat finomításon esett át, így nem is olyan egészséges, mint a szilárd verzió: épp azokat a zsírsavakat távolítják el belőle, amelyek az egészséges hatásaiért felelősek.
A kókuszban általában kevés szermaradványt találnak, így nem kell feltétlenül biot venni belőle. A genetikailag módosított kókusz sem jellemző, így nem kell extra felárat fizetni azokért a termékekért, amelyeknek a címkéje büszkén állítja, hogy a termék genetikailag nem módosított. Az egyetlen kivétel a finomított kókuszolaj, mivel a nem bio változatot vegyszeresen finomítják.
Ha csak lehet, finomítatlan kókuszzsírt vásárolj: ezeket a „finomítatlan”, „extra szűz”, „VOC (Virgin Coconut Oil)” vagy a „hidegen sajtolt” kifejezések jelölik a címkén.
A legjobb a minél természetesebb állapotú kókuszzsír, ebben van a legtöbb egészséges vegyület. A finomított kókuszolajnak egy előnye van, magasabb hőmérsékleten lehet benne sütni-főzni, mint a finomítatlan változatban. Ám ha az egészségre gyakorolt hatását szeretnéd kihasználni, maradj inkább a finomítatlan változatnál, és főzz vele alacsonyabb hőmérsékleten.
Bár a kókuszzsír közepes szénláncú zsírsavai tényleg használnak a vonalaidnak, mert inkább energiává alakul, mint tárolt zsírrá, és valóban emeli a „jó” HDL koleszterin szintjét, azért nem kell nyakló nélkül fogyasztani, mivel mégiscsak gazdag telített zsírsavakban, ezek pedig a „rossz” LDL koleszterin szintjét is emelik. Kerülnöd sem kell, inkább egyszerűen gondoskodj a változatosságról a konyhában, és egyél sok olyan élelmiszert, amelyben bizonyítottan egészséges zsírsavak vannak: avokádót, dióféléket, olívaolajat.