RETRO RÁDIÓ

Szuper trükk, hogy percek alatt tökéletesre hűts egy üveg bort

Szuper trükk, hogy percek alatt tökéletesre hűts egy üveg bort
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2016. 12. 02. 13:55

Van az úgy, hogy nem tudod elõkészíteni a fogyasztásra szánt bort, ám a vendégek mindjárt megérkeznek. Itt a segítség, egy szuper gyors hûtési ötlet.

MI KELL HOZZÁ?

  • Jeges vödör
  • Jég
  • Víz
  • Bor
  • MIT TEGYÉL?:

    1. Szórj egy jó adag jeget a vödörbe.

    2. Önts rá ugyanannyi mennyiségű vizet, hogy ellepje.

    3. Adj hozzá fél maréknyi sót.

    4. Keverd át párszor a boros üveggel, majd hagyd benne hűlni kb. 25-30 percig.

    5. Ne felejtsd el leöblíteni az üveget, mielőtt kibontod. Nehogy a sós víz elrontsa a bor ízét.

    MIÉRT MÛKÖDIK?

    A só felturbózza a jég olvadását, ezért a víz szinte pár perc alatt lehűl nagyon alacsony hőfokra. Így a beleállított bor is sokkal gyorsabban éri el az ideális fogyasztási hőmérsékletet.

    A BOROK OPTIMÁLIS HÕFOKA:

    1. Fehér- és roséborok

    Minél értékesebb egy bor, annál kevésbé kell behűteni. A nemes borokat tönkre teheti a túl alacsony hőmérséklet. 10 foknál ne hűtsd le jobban a könnyű borokat. 12 foknál a nemesebb fehér borok  legfinomabb ízanyagai megmaradnak.

    Fiatal fehérborokat és desszert borokat 8-10 fokon, könnyű közepes fehér- és roséborokat 11 fokon, a testes fehérborokat 12-13 fokosan ideális fogyasztani.

    2. Vörösborok

    A vörösborokat ideális szobahőmérsékleten szervírozni. Egyes könnyű vörösborok finomabbak 12-14 fokosan. A közepes vörösborokat 15-16 fokon, a nehéz vörösborokat 16-18 fokon fogyaszd.

     

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.