kulcsár edina
Van az úgy, hogy nem tudod elõkészíteni a fogyasztásra szánt bort, ám a vendégek mindjárt megérkeznek. Itt a segítség, egy szuper gyors hûtési ötlet.
1. Szórj egy jó adag jeget a vödörbe.
2. Önts rá ugyanannyi mennyiségű vizet, hogy ellepje.
3. Adj hozzá fél maréknyi sót.
4. Keverd át párszor a boros üveggel, majd hagyd benne hűlni kb. 25-30 percig.
5. Ne felejtsd el leöblíteni az üveget, mielőtt kibontod. Nehogy a sós víz elrontsa a bor ízét.
A só felturbózza a jég olvadását, ezért a víz szinte pár perc alatt lehűl nagyon alacsony hőfokra. Így a beleállított bor is sokkal gyorsabban éri el az ideális fogyasztási hőmérsékletet.
Minél értékesebb egy bor, annál kevésbé kell behűteni. A nemes borokat tönkre teheti a túl alacsony hőmérséklet. 10 foknál ne hűtsd le jobban a könnyű borokat. 12 foknál a nemesebb fehér borok legfinomabb ízanyagai megmaradnak.
Fiatal fehérborokat és desszert borokat 8-10 fokon, könnyű közepes fehér- és roséborokat 11 fokon, a testes fehérborokat 12-13 fokosan ideális fogyasztani.
A vörösborokat ideális szobahőmérsékleten szervírozni. Egyes könnyű vörösborok finomabbak 12-14 fokosan. A közepes vörösborokat 15-16 fokon, a nehéz vörösborokat 16-18 fokon fogyaszd.