ÉLETMÓDI

Videó közvetítés a Marsról: Így szállt fel a NASA drónhelikoptere, elképesztő felvétel

Tudományos bravúr! Először az emberiség történetében egy másik bolygóról emelkedett fel ember által kreált és a Földről irányított repülő jármű. Közvetítés a Marsról!
  • Szerző:

A NASA Mars-járója, a Perseverance február 18-án sikeres landolást hajtott végre a vörös bolygón; azóta nem csupán a tudomány világa, de az átlagemberek is árgus szemekkel figyelik, mi történik odafent.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


Fotó: Shutterstock

Legutóbb az keltett hatalmas szenzációt, hogy a Perseverance sikeresen letett a Mars talajára egy apró, mindössze 1,8 kilogramm súlyú helikoptert, mely az első ember által készített eszköz, mely egy idegen bolygó légterében repül. Az alábbi felvételt a Perseverance marsjáró egyik kamerája rögzítette:

Az Ingenuity 40 másodpercet töltött a levegőben, három méteres magasságban; majd biztonságosan landolt. A közvetítés a Marsról egészen elképesztő!

Ugyanez a repülés a földi számítógépes modellezésen így néz ki:

A drón feladata nem az, hogy felfedezze a Mars légkörét; egyelőre tesztrepüléseket végez, hogy a későbbi Mars-küldetéseknél akár egy nagyobb drónnal is lehetségessé váljon a vörös bolygó kutatása. Ezzel az űrszondák egy új korszaka nyílhat meg, hiszen a repülő drónok sokkal nagyobb területet bejárhatnak, mint a Mars-járók.

Mit tud az Ingenuity?

A drónhelikopter egy koaxális, kétrotoros gép, ami azt jelenti, hogy közös tengelyen két rotor forog egymással szemben. A gép nem túl nagy, valóban akkora mint egy drón, mérete: 13,6x19,5x16,3 cm, súlya földi körülmények közt mindössze 1,8 kg. Repülései csak pár másodpercig tartanak, nem is túl magasan: 3-5 méterrel a felszín felett. Most a gép csak egy rövid vertikális tesztrepülést tart, de idővel a felszállóhelytől kb. 50 méterre is eltávolodhat majd. Az Ingenuity repülését bizonyos marsi tényezők nehezítik, mások könnyítik: a Mars légköre ritkásabb, mint a földi, cserébe viszont a vörös bolygón gyengébb a gravitációs vonzás. A hőmérséklet sem megszokott, éjszakánként mínusz 50 fok is lehet.

 

A NASA által megosztott felvételeket az Instagramon keresztül lehet követni.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?