ÚTISÚGÓ

Nem bírod a hideget? Szaunázz és még a betegség is elkerül!

Íme, az útmutató, hogyan érheted el a legtökéletesebb hatást.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A szaunázás több ezer éves szokás, ahhoz azonban, hogy minden percét tökéletesen kiélvezhessük, érdemes odafigyelni néhány alapszabályra. Az északról származó, hosszú múltra visszatekintő szaunázás nagyszerűen átmelegít és felfrissít: nem véletlen, hogy a téli időszakban különösen népszerű. Ezekben az élményfürdőkben a legkülönfélébb szaunákat találod.

A bőrnek is jót tesz!

Fontos, hogy a szaunázást mindig zuhanyzás és törölközés előzze meg, és ez is kövesse: az előbbivel eltávolítjuk testünkről a különböző kémiai anyagokat (például dezodort), utóbbival pedig lehűtjük felhevült testünket, valamint a hideg-meleg váltakozása a bőrnek is jót tesz.

Már 15 perc alatt hat

Negyedóránál tovább nem is ajánlatos bent tartózkodni egyhuzamban, sőt, ha úgy érzed, akár már öt perc után is kijöhetsz. Ha pihentél kicsit, és felfrissítetted magad, ismét visszatérhetsz egy újabb 15 perces hevülésre! Ez alól a szabály alól kivétel az infraszauna: itt az alacsonyabb hőmérséklet miatt akár fél órát is biztonságosan eltölthetünk a melengető sugarak között.

Használj természetes anyagból készült lepedőt!

A szaunában ne viselj fürdőruhát, hiszen ez általában valamilyen szintetikus textilből készül, hő hatására pedig káros anyagok szabadulhatnak fel belőle. Ehelyett inkább valamilyen természetes szövetből, például lenből készült lepedőben lépj a kabinba. A papucsodat pedig mindenképp hagyd kint!

Megelőzheted a betegségeket

Az extrém meleg jótékony hatással van a testre: az erek kitágulnak, így intenzívebb lesz a vér- illetve nyirokkeringés, felgyorsul az anyagcsere és erősödik az immunrendszer, így a szaunázás a betegségek megelőzésében igen hasznos lehet. De ha már ledöntött a lábadról a kór, a megfázáson, gyulladáson, lázon nem segít a szauna, sőt, ilyenkor kifejezetten tilos.

Éhesen szaunázni sem jó!

Sem éhgyomorra, sem pedig teli hassal nem javasolt a forró kabinban tartózkodni.

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?