ÚTISÚGÓ

10 döbbenetes tény a Holt-tengerről, amik miatt biztosan elutazol oda

A Holt-tengerről azt talán mindenki tudja, hogy sûrû vizén az ember akár ülve is lebeghet, nem süllyed el. Azzal viszont kevesebben vannak tisztában, hogy valójában nem is tenger, hanem tó, s nevét a víz rendkívül magas sótartalma miatt kapta. Ez az oka annak, hogy néhány sókedvelő baktériumot leszámítva semmilyen élőlény nem képes benne megélni. Tehát a partjára hiába vinnénk horgászfelszerelést, egy árva hal sem akadna a horgunkra.
címkék:

 1. A Holt-tenger valójában egy lefolyástalan tó, amelyet a Jordán folyó táplál, már amennyire tőle telik. A Jordán folyó vizét ugyanis öntözés céljából más területekre vezették, így a Holt-tenger évről évre sekélyebb, vize évi másfél (!) métert csökken. Sietnie kell tehát annak, aki szeretne még fürdeni benne!
 2. Igaz, a jordán kormány nagyszabású tervet eszelt ki a tó megmentésére. Egy 180 kilométeres csővezetékkel szándékoznak megakadályozni a tó pusztulását, oly módon, hogy a Vörös-tengerből csővezetéken keresztül szivattyúznának vizet a Holt-tenger száradó medrébe.
 3. A Holt-tenger vizében megmártózni különleges élmény. A víz sótartalma ugyanis több mint 33 százalékos, azaz tízszer sósabb, mint más tengerek.

   
 4. A sok só miatt negyedóránál többet nem ajánlatos benne fürdeni, az a néhány perc viszont csodát tesz a bőrünkkel: kisimul, ragyogóvá és teltebbé válik.
 5. A Holt-tenger vizében és iszapjában, amit magunkra is kenhetünk, nagy arányban található magnézium és kalcium, valamint nyomelemek, melyek kitűnő hatással vannak nemcsak a bőrre, de az ízületekre és a csontrendszerre is.
 6. A Holt-tenger a Jordán-árokban fekszik, amely Földünk legmélyebb szárazföldi helyszíne. A víz tükre több mint 420 méterrel, a tófenék 795 méterrel helyezkedik el a tenger szintje alatt.

   
 7. Ebben a Holt-tengeri katlanban a száraz éghajlat, illetve sós környezet miatt egész évben mindössze 25 százalékos a páratartalom, ezért itt még a nyári, több mint 40 fokos forróságban sem izzadsz meg!
 8. A Holt-tenger jordán oldalán találjuk Szodoma városát, amelyet az írások szerint Isten kénköves és tüzes esővel pusztított el lakosai bűnös élete miatt. A bizarr formájú sóhegyek tetején a mai napig ott áll Lót feleségének szobra, aki sóbálvánnyá változott, amikor a tiltás ellenére visszatekintett a züllött városra.

   
 9. A Holt-tenger a pikkelysömörben szenvedők Mekkája is. A betegek szinte mindegyike – már egy egyhetes kúra után is – átmenetileg gyógyultan távozik innen.
 10. A Holt-tenger egy ideje könnyen és viszonylag olcsón elérhető a fapados légitársaságok segítségével. A Jordán főváros, Amman repülőterétől például mindössze 1 órányi autóútra fekszik a legközelebbi Holt-tengeri üdülőváros.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?