Létrehozva: 2017.08.22.

Úgy érzed, hogy lehetnél boldogabb? Ez a 10 tipp tuti betalál

A pszichológus szerint egyetlen nagy közös mintázat látszik eddigi több ezer páciense sorsában: az, ahogyan az emberek megnehezítik a saját életünket. Ezen kell minél elõbb változtatni!

Egy pszichológus osztotta meg tapasztalatait arról, szerinte miért boldogtalanok az emberek. Ugyan minden élettörténet egyedi, bizonyos hasonlóságokat észrevett a kliensei történeteiben – alapjaiban azt, hogy nagyon sokszor saját magunknak nehezítjük meg az életünket. Ha felismerjük ezeket a pontokat és megpróbálunk akár apróságokkal változtatni, elérhetjük, hogy tényleg teljesebb életünk legyen. Épp ezért soha ne veszítsük szem elől: az, hogy meg tudjuk-e változtatni az életünket, csakis rajtunk múlik.

1. Aggodalom

A pszichológus sok klienssel találkozott már, akik nem, vagy még nem létező dolgokon szoronganak. Ismerős? Biztos úgyse jön össze ez meg az, az ember egész kisregényeket ír fejben, és ezzel megelőlegezi a veszteséget. Az tanácsolja, hogy írj listát az aggályaidról – majd egy hónap múlva nézd át őket. Legtöbbször azt fogod találni, hogy egyik se következett be végül.

2. Kivetítések

Mesélt egy nőről, akit egyfolytában a mosogatáson veszekedett a férjével. De amikor a pszichológus javasolta, hogy szerezzenek be egy mosogatógépet, mindjárt kibújt a szög a zsákból: a hölgy kijelentette, hogy akkor veszekednének valami máson. Így derült ki, hogy egyáltalán nem a mosatlan edénykupaccal van baja - hanem azzal, hogy nem kap elég figyelmet és törődést a férjétől. Érdemes néha elgondolkodni: a valódi problémán rágódunk-e…

3. Önszeretet

A legtöbb ember sokkal jobban ostorozza saját magát, mint ahogy mások valaha is bánni fognak vele. A pszichológus azt javasolja, hogy vedd példának, hogyan bánsz a barátaiddal. Nekik is azt mondanád kemény munka után, hogy nem teljesített elég jól? Mondanád bármelyik szerettednek, hogy nem elég szép? Ugyanazzal a szeretettel fordulj magadhoz, mint mások felé.

4. Légy kedves!

Mindig tartsd észben, hogy minden ember vívja a maga harcait, még akkor is, ha ebből semmi nem látszik. Még ha sikeresnek is tűnik, akkor is gyászolhat, lehet, hogy gyermekkori traumákat dolgoz fel, stb.

5. Karrier

Sokan panaszkodnak a munkahelyükre, de igazából a legtöbben fel se fogják, mennyire súlyos károkat okozhat a mentális egészségre. Példának egy sikeres ügyvédet hozott fel, aki hosszú terápia, számtalan módszer ellenére sem tudott kilábalni a depressziós állapotából. Majd egy napon eltört a lába, és a hat hetes betegszabadság alatt elmúlt a depresszív hangulat. Néha érdemes elgondolkodnunk, hogy az előnyök mellett milyen hátrányokat szenvedünk el a munkahelyünk miatt.

6. Ne akarj megváltoztatni másokat

Megdöbbentően sok energiát vagyunk képesek erre fordítani, pedig a pszichológus szerint szinte soha nem sikerül. Két dolgot tehetünk: elfogadjuk a másikat olyannak, amilyen, és azon változtatunk, ahogy reagálunk a viselkedésére. Ha pedig egyáltalán nem bírjuk elviselni, kerüljük el az illetőt.

7. Ne mondd, hogy jól vagy, amikor nem így van

A problémáink 90 százalékát a hiányos kommunikáció okozza: vagy nem magyarázunk meg valamit, vagy nem figyelünk eléggé a másikra. Ha boldog akarsz lenni, meg kell tanulnod kommunikálni az érzéseidet – és ez sokkal több gyakorlást igényel, mint sejtenéd. De megéri: a másik ugyanis nem telepata, fogalma sincs, mi bajunk, ha nem mondjuk.

8. Udvariasan, kedvesen és határozottan mondj nemet

Mert lehet. És nem dől össze a világ. Cserébe nem teszel meg olyasmit udvariasságból, amit nem szeretnél; és nem, ettől nem leszel önző. Ha nehezen mondasz nemet, kezdd kicsiben. Például ha buliba hívnak, és nincs kedved menni, köszönettel utasítsd el. Utána egyre könnyebb lesz nemet mondanod.

9. Járj terápiára

Ha nem birkózol meg egyedül valamivel, nem muszáj szenvedned. Nem kell feltétlen óriási traumákra gondolni, és a terápiába járás határozottan nem azt jelenti, hogy valakinek mentális betegsége van. A lelket pontosan úgy karban kell tartani, mint a testet - és ha csak segítséggel megy, akkor kérni kell segítséget.

10. Mondd ki, ha szeretsz valakit

A szeretet az ember hajtóereje, ez motivál mindannyiunkat, és a legmélyebb félelmeink, szorongásaink gyökere is az, hogy szükségünk van valakire, aki szeret minket. Ezért nem szabad természetesnek venni a szeretteinket; meg kell osztanunk velük, mennyire fontosak az életünkben. Egyrészt ezzel szárnyakat adunk nekik, másrészt mi is sokkal több szeretet kapunk viszonzásul.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

life.hu

Iszak Eszter már nem tudta, mit vegyen fel, ezért úgy döntött, segít a sorstársain

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Titokzatos égi jelenséget észleltek szerte a világon, 40 évvel ezelőtt is láthatták már ezeket az idegen fénypontokat – Fotó

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!