ÉLETMÓDI

Tudtad, hogy a jó sült kolbász titka a hideg víz?

A disznótoros finomságok egész évben gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. A hűtőpultokban ma már előkészítve, mondhatni sütésre készen vár bennünk ez a klasszikus magyaros étel. Ám ha sütés közben durrannak a kolbászok és a hurkák, az próbára teheti a leggyakorlottabb háziasszonyt is.
címkék:
 • Szerző: Ripost

A hihetetlen népszerűségnek örvendő sült kolbásznak, sült hurkának csak kevesen tudnak ellenállni. A nap bármely szakában jóízűen megesszük, akár hentesnél kenyérrel, mustárral, de a jól elkészített hurka a szépen terített vasárnapi asztalon is megállja a helyét! Hurkát, kolbászt sütni nem nagy ördöngösség, mégis sokszor romjaiban kerül a tányérra. A legtöbb háziasszony megszurkálja, hogy a gőz távozhasson sülés közben, azonban sok esetben még így sem sikerül tökéletes formában tálalni. Előfordul az is, hogy épp azokon a helyeken hasad szét a hurka, ahol megszurkáltuk

A kifogástalan sült kolbász és sült hurka titka a hideg víz!

Sütés előtt mindig áztassuk hideg vízbe pár percre, így garantáltan megőrzi eredeti formáját! Ha így járunk el a hurka esetében el is tekinthetünk a szurkálástól, a kolbászba viszont mindenképp szúrjunk apró lyukakat. Így finom paprikás zsírja ki tud csorogni és a hurka átveheti az ízeket. Süthetjük sütőben, vagy a tűzhelyen teflonban. Ha nem szeretjük túl zsírosan, tehetjük grillrácsra, vagy becsomagolhatjuk egyenként alufóliába, így zsír nélkül is szaftos marad!

EELKÉSZÍTÉS

 1. Sütés előtt áztassuk hideg vízbe, kb. 5 percig.
 2. A tepsiben tehetünk alá olajat, kis vizet, esetleg mindkettőt.
 3. Hideg sütőben kezdjük el sütni.
 4. Kis lángon süssük kb. 40 percet. 30 perc után két fakanál segítségével óvatosan fordítsuk át másik oldalára.
 5. Ha piros-ropogós a bőre, tálalhatjuk!

Legjobb tippek

 • Süthetjük együtt a kolbászt a hurkával, de készíthetjük külön is. Ha magában sütjük, tehetünk mellé krumplit is. Nagyon finom, ha a kiolajozott tepsit savanyú káposztával béleljük, és erre fektetjük a hurkát és a kolbászt!
 • A mustár, a savanyúság, a káposzta és friss kenyér a sült hurka és kolbász nélkülözhetetlen hozzávalói!
 • Krumplipürével isteni, de a legkülönbözőbb krumpliköretek is jól passzolnak hozzá!

 

 • Tanácsok:

  A fagyasztott kolbász ne olvasszuk ki teljesen, mielőtt sütőbe rakjuk

  Megszurkálhatjuk a kolbászt, ha friss, de ne nagyon, mert szétdurran (A hurka sütése külön sztori, azt egy külön posztban megírjuk!)

  Fagyasztott kolbász nem tanácsoljuk megszurkálni. Nagyobb valószínűséggel szétdurranhat

  Hideg, vagy csak enyhén megmelegített sütőbe rakjuk a tepsit

  Takarjuk le a tepsit, mert így nem ég meg a kolbász és nem fröccsen ki a zsír

  Magas falú tepsit használjunk!

A kolbász sütési ideje 45 perc!

Mi azt javasoljuk, hogy ha friss a kolbász, akkor a kolbászokat alaposan szurkáljuk meg villával, hogy a zsír ki tudjon folyni belőle. Beletesszük a kolbászokat a tepsibe, éppen annyi vizet öntünk alájuk, hogy csak 3-4 mm víz legyen a tepsiben, és még csak egy picit átmelegített, max 100 fokos sütőbe rakjuk a tepsit. 180-190 fokos legyen a sütő sütéskor így kb. 40-45 perc alatt pirosra sül a kolbász. Az utolsó negyed órában érdemes gyakran figyelni, mert kolbásztól függően eltérhet a sütési idő. (Mennyire zsíros, milyen hideg stb.)

Ne forgassuk túl sokat a kolbászt! Szerintünk kétszer elég: a sütés 2/3-nál, majd egyszer vissza a befejezés előtt pár perccel.

Ugyancsak fontos, hogy le legyen takarva a kolbász alufóliával, így nem ég meg és nem fröccsen ki a zsír! Csak az utolsó 10 percben vegyük le az alufóliát a kolbászról!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?