ÉLETMÓDI

Felkavar, de mégis vállalod: Ezért mész vissza mindig az exedhez

Szakítás, aztán jön az újra és újra felmelegített kapcsolat? Már neked is eleged van ebből a mintából? De miért mész vissza mégis mindig az exedhez?

A felmelegített kapcsolat az esetek többségében semmi újat, és főleg semmi jót nem hoz. Mégis sokan megtapasztalják, hogy nem elég egyszer szakítani. Nem kizárt, hogy veled is előfordult már ilyen, de talán nem tudod pontosan, hogy miért. Ötféle ok is lehetséges – máris mutatjuk, miért kötsz ki újra és újra a régi szerelmed ágyában akkor is, ha pontosan tudod, hogy ez a kapcsolat már nem működik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Felmelegített kapcsolat 01

Nem tudsz elszakadni az exedtől? Ennek többféle oka is lehet
Fotó: Pixabay.com

A régi boldogság morzsái...

Még élénken emlékszel a szép pillanatokra – az első randira, a nászútra -, és reméled, hogy a felmelegített kapcsolat majd újra visszahoz legalább egy-két ilyen pillanatot. A régi szerelemmel szeretnéd átélni az új kapcsolat minden gyomorremegős szépségét. És közben elgondolkodsz rajta, hogy talán mégsem olyan jó ötlet a szakítás, hiszen mindent meg lehet oldani – és azon is, hogy van-e reményed mással egyáltalán ilyen szép pillanatokat átélni. A kérdés csak az, hogy érnek-e annyit ezek a pillanatok, hogy mindent elölről kezdjetek. Persze van olyan eset, hogy igen – de ha nagyon nem működik a párkapcsolatotok, akkor inkább tarts ki a szakítás mellett.

Nem szereted feladni a dolgokat

Feladni nem jó – különösen, ha olyan fontos dologról van szó, mint egy párkapcsolat megmentése. Ráadásul mindenhol azt olvasni, hogy nem szabad feladni a fontos dolgokat, hogy a kapcsolatokon dolgozni kell, és meg kell javítani őket, ahelyett, hogy az első szóra eldobod. Ám azt tudnod kell, hogy ez csak akkor van így, ha mindketten hajlandóak vagytok erőfeszítéseket tenni a kapcsolat érdekében. Ha az erőfeszítéseid egyoldalúak, ha csak te küzdesz, hogy minden jobb legyen, akkor a feladás nem gyávaság, hanem az egyetlen lehetséges út. A kapcsolat páros játék, egyedül nem lehet rendbe hozni.

A szokás és a hagyomány hatalma

A megszokás is visszasodorhat a felmelegített kapcsolat látszólagos biztonságába. A hagyományok is arra intenek, hogy válni kudarc, a jó kapcsolatok pedig évtizedekig tartanak, a bukkanók után is mindig helyre lehet őket hozni. Gondold át, hogy a párodhoz és a kapcsolathoz ragaszkodsz-e ennyire, vagy egyszerűen nem tudsz kilépni a megszokásból. Vagy a hagyományokhoz ragaszkodó család neheztelne rád azért, mert te másik utat választasz és nem ragaszkodsz mindenáron egy végérvényesen tönkrement kapcsolathoz?

Felmelegített kapcsolat 02

Inkább leragadsz egy rossz kapcsolatban, csak ne érezd a szakítás fájdalmát?
Fotó: Pixabay.com

A felmelegített kapcsolat kevésbé fáj, mint a szakítás

Minden változás fájdalmas, legyen szó akár egy egyszerű költözésről, akár egy munkahelyváltásról – akár egy szakításról. Épp ezért nehéz kitartani a döntés mellett. Sokan, amikor megérzik a szakítás fájdalmát, inkább gyorsan visszatáncolnak a felmelegített kapcsolat langymelegébe. Pedig a fájdalom elmúlik. Ám ha egy valóban rossz kapcsolatban csak húzod-halasztod a szakítást, az valóban kisebb fájdalommal jár, de a rossz érzés sokkal tovább tart, és a továbblépésre sincs esélyed.

Hiányozna a szex

Sokan csak azért táncolnak vissza mindig az exhez, mert jó vele az ágyban. Ezek azok a pillanatok, amikor az átmeneti gyengeség az exed ágyába sodor, és ott lelkiismeret-furdalással ébredsz. Sajnos a jó szex nem mindig jelent automatikusan jó kapcsolatot is. Az ideális az, ha minden terület stimmel – ha csak az egyik, akkor lehet, hogy nem jó partner mellett vagy.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?