ÉLETMÓDI

Érdemes a férjedre panaszkodnod a barátnőidnek?

Összevesztél a férjeddel, és máris felhívod a barátnődet, hogy kiereszd a gőzt? Vagy ő is panaszkodik a férjére, és rálicitálsz? Vajon mindez építi vagy rombolja a kapcsolatot?

Először is, szögezzük le: az, hogy nem tudsz minden sérelmet magadban tartani, teljesen egészséges és normális. Valahol muszáj kiereszteni a gőzt, és kell, hogy legyenek olyan bizalmas barátaid, akiknek azt is elmondhatod, ha valami nincs rendben – sőt, ebben az esetben akár segítséget is várhatsz tőlük. De ha a mondanivalód jó része panasz, akkor a gondolataid jó része is panasz. Ez pedig nem sok jót ígér a kapcsolat szempontjából. Ráadásul, ha egy társaságban valaki elkezd panaszkodni, akkor az még több panaszt vonz. És persze az sem mindegy, hogy mit mesélsz el: ha egy kellemetlen epizódot osztasz meg másokkal, az nem ugyanaz, mintha a férjed ágybeli teljesítményét beszélnéd ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Férj 01

Fotó: Pixabay.com

Azt is érdemes figyelned, hogy ilyenkor milyen kifejezéseket használsz. Kulturáltan fogalmazod, vagy mindennek elmondod életed párját? Vajon a barátnőd jól érzi magát eközben? Ha pedig annyira rossz a helyzet, akkor lehet, hogy érdemesebb lenne szakemberhez fordulnod, például párterápiára mennetek.

Figyelj oda arra is, mi motivál a panaszkodásra. Ha tényleg tanácstalan vagy, és segítségre van szükséged, az teljesen rendben van. Ha viszont csak azt szeretnéd, hogy foglalkozzanak veled, azt máshogy is elérheted. Vagyis jobb, ha panaszkodás helyett inkább alaposan megnézed, mi a probléma. Ha a kapcsolatotok nem működik, akkor ezt az alapproblémát igyekezz megoldani. Ehhez persze jó eszköz lehet, ha beszélsz valakinek a gondjaidról, de ebben az esetben máris túlléptél a parttalan panaszkodáson. Ez már konkrét segítségkérés – és mint ilyen, hasznos és egészséges.

Férj 02

Fotó: Pixabay.com

Míg a panaszkodás csak arra jó, hogy a másik egy idő után azt javasolja, hogy lépj ki a kapcsolatból (hiszen mindig csak a te szemszögedből látta a dolgokat), a segítségkérés megnyitja az utat a megoldás felé. Természetesen nem mindegy, kinek panaszkodsz, és miről. Olyan barátot válassz, akiben feltétel nélkül megbízol, és aki mindkettőtöket, tehát a téged és a férjedet is jól ismer. Ő segíthet meglátni a dolgot egy másik nézőpontból is. Azt is gondold át alaposan, milyen információt adsz ki. A nagyon bizalmas dolgokról tényleg csak akkor mesélj, ha nincs más megoldás. Ám először inkább a házastársaddal próbáld tisztázni ezeket az ügyeket. hiszen ezek elsősorban rátok tartoznak. Ha viszont egyedül nem tudjátok megoldani a problémát, vagy a párod részéről semmiféle hajlandóságot nem érzel arra, hogy ő is tegyen a megoldásért, akkor mindenképp kérj segítséget – ha lehet, akkor ne csak a barátaidtól, hanem a témával foglalkozó szakembertől is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?