ÉLETMÓDI

Döbbenetes, melyik 3 szóval hűtötte le veszekedő férjét ez a feleség

A szakértők szerint ez az a kifejezés, amelyik a legtöbb vitából higgadt, konstruktív beszélgetést csinál – érdemes kipróbálni!

Ashley Innes amerikai író 10 éve házas, így valószínűleg már túl vannak a férjével pár vitán. Amikor a munka kerül szóba, akkor különösen sokat vitáznak, hiszen mindketten sokat dolgoznak, és a karrierjükkel kapcsolatban hozott döntések az egész családot befolyásolják. Legutóbb viszont más irányt vett a vita.

Innes a veszekedés egyik pontján csak ennyit mondott a férjének: „Hahó, egy csapatban játszunk, ezt ne felejtsd el!” Ez a három szó: „egy csapatban játszunk” pedig azonnal visszaterelte a vitát a normális mederbe.

Vita 01

Fotó: Pixabay.com

A családterápiával foglalkozó szakértők szerint ez a kifejezés azért lehet hatékony, mert azonnal emlékeztet rá, hogy a másik nem az ellenséged. Így könnyebb meghallgatni egymást, figyelembe venni a másik érveit, és kompromisszumra jutni. Ha a megfelelő pillanatban dobjuk be (nem szabad ötpercenként, hiszen úgy egy idő után már semmi súlya nem lesz), a veszekedést megoldandó problémává változtathatja. Ilyenkor érdemes 10-15 másodpercre elhallgatni, hogy a hatásszünet még megfontolandóbbá tegye a szavaidat.

A technika azért működik, mert visszatereli a figyelmet a lényegre, és arra is hat, hogyan fejezitek ki egymás felé az érzelmeiteket. Kizökkent abból, hogy mindenáron nyerni akarjatok a vitában.

Vita 02

Fotó: Pixabay.com

Az egyébként, hogy egy vitában mindenki nyerni akar, teljesen természetes – ekkor érezzük magunkat biztonságban, és ekkor van az az érzésünk, hogy hatással vagyunk az életünk történéseire. Az elveszített viták viszont a kudarc és a félelem érzését hozzák magukkal. Már csak ezért is fontos lenne, hogy kizökkenjünk a nyerés-vesztés kettősségéből, és inkább mindenki számára használható megoldást keressünk. Érdemes a „varázsszón” kívül olyan kérdéseket is feltenni, amelyek arra utalnak, hogy értjük, és tudomásul vesszük a másik álláspontját. Kérdezzük meg, mi a fontos neki? Mi lenne számára a legjobb megoldás? Miben volna hajlandó engedni?

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?