ÉLETMÓDI

A férfialsó sötét titka: Döbbenet, ami a benne duzzadó erőről kiderült

Mostanában újra divat lett ez a fazon, egyre több férfi megint ezt hordja alsónadrágként. Azonban egy friss kutatásból kiderült, hogy hosszú távon ártalmas lehet...
címkék:
  • Szerző: JD

Akadnak férfiak, akik felváltva hordják a fecskét és a boxert, de inkább az jellemző, hogy valaki leteszi a voksát az egyik vagy a másik mellett, és évekig azt a típust viseli. Csakhogy kiderült: nem mindegy, milyen a fazon, és most már az is biztos, hogy egyáltalán nem a kényelem az első. A Harvard Egyetem kutatásából egyértelműen kiderült, hogy a testhez tapadó, esetleg túl szoros alsónadrág bizony  ártalmas lehet az egészségre!

Kevesen tudják, de a férfiúi termékenység rettentően érzékeny lábakon áll, és nagyon könnyen borul fel az egyensúly. A külső körülmények csökkenthetik a spermiumok számát, és le is lassíthatják mozgásukat. Az egyik érzékeny pontjuk a hőmérséklet. Nem véletlen, hogy a férfi nemi szervek a testen kívül találhatók: hiszen így a spermák számára biztosított az ideális, 36 Celsius fokos hőmérséklet. Hideg időben a herezacskók összehúzódnak, hogy több testhőt tudjanak felvenni, melegben inkább megereszkednek. Ha túl magas hőmérsékletnek van kitéve a férfiasság – például sok-sok forró fürdőt vesz a férfi −, a spermatermelődés akár teljesen le is állhat.

Az egyetem kutatói kíváncsiak voltak, vajon befolyásolja-e a termékenységet az alsónadrág. Ezért a kutatás során 656 férfitól kértek vér- és spermamintát. Az alanyok mindannyian meddőségi kezelésre jártak a párjukkal, a legidősebb közülük ötvenhat éves volt. A mintavétel során megkérdezték azt is, milyen alsóneműt viseltek az elmúlt három hónapban. Ezután laboratóriumban megvizsgálták a spermák számát, és összevetették azzal, hogy milyen alsóneműt viseltek.

A kutatásban részt vevő férfiak 53 százaléka boxert szokott viselni – és az elemzés során náluk találták a legmagasabb spermaszámot, valamint az ő vérükben alacsony volt annak a hormonnak a mennyisége, amit a szervezet akkor termel, ha extrém hőségnek van kitéve. A rendszeresen boxert viselő férfiak fiatalok voltak, és később kiderült, hogy rendszeresen pezsgőfürdőznek, vagy vesznek forró fürdőt. A megkérdezettek másik fele azonban rendszeresen fecskét viselt, és alacsonyabb volt a spermaszámuk. A kutatók azt javasolják a férfiaknak, hogy kerüljék a túl szoros alsóneműket, hiszen hosszú távon rontják a termékenységet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?