kulcsár edina
Naponta melegítünk a mikróban, de a felét se használjuk ki a képességeinek. Pedig jó néhány trükk van, amivel megkönnyítheted a konyhai munkát. Ezekbõl szedtünk össze néhányat.
A mikrohullámú sütő milliók életét könnyíti meg, jó tudni, hogy a készülék melegítésen kívül rengeteg mindenre használható. Mutatjuk, mire lehet még jó; ugyanis ez a nagyszerű eszköz jóval többre képes!
Ha a tegnap este rendelt pizza maradékát szeretnéd felmelegíteni, tuti, hogy nem életed legjobb kulináris élménye vár rád: a pizzaszelet nagyon ki tud száradni, és rágcsálás közben nem hogy az étvágyadat, de az életkedvedet is elveszted. Hogy ne járj így, nedvesítsd be a kiszáradt tésztát és mikrózd meg. Szuperül megpuhul a tésztája, de ez a trükk bármilyen pékárunál működik!
Ez az egyik legmacerásabb konyhai művelet, a fokhagyma ugyanis nehezen adja meg magát: mindenre ráragadnak a kis héjdarabok, ragacsosak és büdösek lesznek az ujjaid. De ha beteszed a fokhagymagerezdeket a mikróba 15 másodpercre, a hő hatására kimegy belőlük a nedvesség, és pillanatok alatt leválik a héjuk!
Több erő kell hozzá, mint amennyit gondolna az ember, van, aki félbe is hagyja, és sok értékes citromlé kerül a kukába. Ha beteszed a félbevágott citromot 10-20 másodpercre a mikróba, lágyulnak a rostok, és könnyebb kifacsarni a levet.
Szoktál sírni hagymapucolás közben? Ha levágod a hagymák két végét, beteszed őket a mikróba 30 másodpercre, minden gáz kiszáll belőlük, ami könnyeket okoz. Így vágáskor már nem fognak téged gyötörni.
A legtöbbre rá van írva, de némelyiknél azért el tud bizonytalanodni az ember. Íme a trükk: állíts az edénybe egy vízzel teli poharat, majd tedd a mikróba. Két-három másodpercig melegítsd. Ha forró lett a víz, és az edény hideg maradt, akkor bátran melegíthetsz benne. Viszont ha felforrósodott az edény, felejtsd el, hogy a mikróba teszed!
Ha elfelejtetted éjszaka beáztatni őket, fogj egy edényt, tedd bele a babot vagy lencsét, öntsd fel vízzel, adj hozzá egy csipet szódabikarbónát, és 10 percig melegítsd! 30-40 perc pihenés után már főzheted is a levest vagy főzeléket!
Van, aki imádja, de bizonyos recepteknél nem tudsz vele dolgozni, így kezdened kell vele valamit. Ha beteszed a mikróba két percre (az üvegről feltétlen vedd le a fedőt), újra lágy és aranysárga lesz a mézed, mintha friss lenne.