OTTHONKA

Ez a leghatékonyabb módszer a patkány ellen, meglepő helyről jön a segítség

Nincs annál undorítóbb, mint amikor megjelenik ez a kártékony rágcsáló a ház körül. Nem csoda, hogy egyre többen szeretnék megtudni a méregmentes patkányirtás titkát...
  • Szerző:

Ahogy közelednek a hűvösebb napok, egyre nagyobb az esélye, hogy megjelennek a patkányok a portán. A patkányirtás házilag hosszadalmas és sokszor reménytelennek tűnő feladat, hiszen a kihelyezett mérgek nem mindig érik el a kívánt célt; vagyis egy időre eltűnnek a rágcsálók, de hamarosan újra visszatérnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A patkányok szaporodása a városokban is probléma, de a kertes házak lakói gyakrabban szembesülnek ezzel a veszélyes kártevővel. Ez a rendkívül szapora rágcsáló súlyos betegségeket terjeszthet, például leptospirózist, a fertőző agyhártyagyulladás egyik altípusát. Emellett hatalmas kárt tehetnek, ha beszabadulnak a tárolt élelmiszerek közé, vagy a baromfiudvarba. Nem csoda, hogy akinek megjelenik a portáján, azonnal ki akarja irtani őket. Egyre elterjedtebb hazánkban a bio patkányirtás, amihez semmiféle méregre nincsen szükség: mindössze néhány terrierre és egy aranyos vadászgörényre.

Így előzhető meg a patkányok elszaporodása

Ősszel egyre több háztartásban aktuális kérdés a patkányirtás (Fotó: pixabay.com)

A patkányirtáshoz nem feltétel persze, hogy cuki legyen a vadászgörény, de az tény, hogy sokan megdöbbennek, hogy ez az egyébként roppant aranyos és jópofa állat a legjobb patkányvadász. A vadászgörény-tartás ugyanis nem ismeretlen hazánkban, sokan tartják házi kedvencként ezt a tüneményes állatot; azt azonban nem mindenki tudja, hogy a patkányok ősellensége.

A kártékony rágcsálók olyannyira irtóznak tőle, hogy egy kevés görényürülék is elég, hogy elhagyják a portát. Ha bemegy a patkányok fészkébe, azok fejvesztetten menekülni kezdenek. Ez az alapja a vadászgörényes, bio patkányirtásnak.

A látszat csal: ez a tündéri kisállat igazi gyilkológép, ha patkányt szimatol (Fotó: pixabay.com)

Az erre szakosodott mesterek jól kiképzett kutyákkal, no meg a görényekkel érkeznek a patkányokkal fertőzött portára. Először a kutyák kiszagolják, hol lapulnak a patkányok, hol van a fészek; ezután az irtó mester beengedi a görényt a lyukba; a kutyák pedig a fészek többi kijáratánál várakoznak. Ami ez után történik, azt csak erős idegzetűeknek ajánljuk megtekintésre:

Vannak, akik szerint barbár a módszer, de az tény, hogy a méregtől napokig szenvednek a patkányok, mielőtt kimúlnak, a kutyák pedig pillanatok alatt végeznek velük. Mind a kutyák, mind a görények alapos kiképzést kapnak; például nagyon fontos, hogy az ebek tudják, hogy a görénnyel össze kell dolgozni, még a harc hevében sem haraphatnak rá a lyukból kibukkanó kollégájukra.

A görények addig maradnak a föld alatti járatokban, amíg érzik, hogy vannak a fészekben patkányok; sokszor egy-egy hajtóvadászat után 100 darab patkány is terítékre kerül. Vannak, akik szerint ez a leghatékonyabb módszer, hiszen a patkányok hosszú ideig elkerülik azt a helyet, ahol egy társukat bántották.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a mákos guba lesz az ünnepi asztal sztárja
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?