ÉLETMÓDI

Erre senki nem gondolt: Így hat a patkányokra a koronavírus-járvány

Már hónapok óta együtt élünk a járvánnyal, de még mindig tud újat mutatni. Legutóbb például kiderült, hogy hatással van a rágcsálókra is, méghozzá nem is akárhogy. Szakértők szerint nem árt felkészülni...
  • Szerző:

Az egész világot elérte a koronavírus-járvány második hulláma, sokan joggal tartanak tőle, hogy a növekedő esetszámok miatt újabb lezárásokra lehet számítani. Szakértők szerint ebben az esetben olyan rágcsálóinvázió várható, amilyet soha nem láttunk, írja a The Independent.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabax.com (Képünk illusztráció!)

Az egyik legnagyobb brit rágcsálóirtó hálózat szakértője, Jenny Rathbone úgy nyilatkozott, hogy ha hideg telünk lesz, és a járvány miatt újra korlátozásokat kell bevezetni, a patkányok és egerek tömegesen keresnek majd menedéket a lakóházakban. Ha ez nem lenne elég iszonytató, azt is elárulta, hogy el is fognak szaporodni; tehát aki még soha nem találkozott otthon rágcsálóproblémával, annak is meggyűlhet velük a baja.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció!)

A szaporodásra roppant egyszerű a magyarázat: a bezárt üzlethelyiségekben és raktárakban háborgatás nélkül tudnak fészket rakni, és a kiürült utcák is kedveznek nekik. Viszont a korlátozások miatt élelmük kevesebb lesz; hiszen az a patkánypopuláció, ami eddig éttermek és bevásárlóközpontok környékén megélt a hulladékból, lezárás esetén a családi házak, társasházak felé fog vándorolni. De lehet ezt még fokozni: ha hirtelen hűl le az idő, akkor is a házakba fognak húzódni, ha egyébként nem ezt tennék – hiszen az a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás a túléléshez. Padlásokon, lépcsőházakban, de akár a falakban is meghúzhatják magukat, miközben kiszolgálják magukat a kamrában, konyhában...

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció!)

A szakértő szerint érdemes felkészülni az invázióra: alaposan átnézni a házat, vannak-e lyukak, ahol be tudnak hatolni a szobákba, konyhába, kamrába, és ezeket bevakolni, betömni. Érdemes odafigyelni arra, hogy a kamrában, konyhában ne férjenek hozzá könnyen a tartós élelmiszerekhez, plusz nem árt minden felületet sokkal tisztábban tartani, mint eddig; így könnyebben észrevehető, ha kéretlen látogatónk van.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?