INSIDER

Nem hiszed el, hogy milyen módszerrel küzdenek a patkányok ellen

Egyre nagyobb divat a "biomódszer" a patkányok ellen: országszerte erre idomított kutyákkal és vadászgörényekkel veszik fel a harcot a patkányok ellen. A jó idővel itt a patkányinvázió: csak Budapesten több mint 1700 patkányészlelést jelentettek be eddig idén.
  • Szerző: Ripost

Ahogy itt a jó idő, egyre több fővárosi kerületből hallani, hogy patkányokat látnak az utcákon, főképp a boltok és éttermek környékén, de minden fővárosi kerületből, így a Belvárosból is jelentettek már rágcsálókat.

 

 

Folyamatosan csöng a patkánybejelentő vonala

Jelzi a helyzet súlyosságát, hogy a patkányirtást végző RNBH Konzorciumot nehéz elérni, mert valaki mindig hívja őket. Van, hogy többszöri telefonálásra szabadul csak fel a telefonvonal. A %% munkatársa is tett egy bejelentést, akkor a diszpécser azt mondta, hogy folyamatosan dolgoznak:

„ A kollégák folyamatosan járnak ki a bejelentésekre. Ha patkányt látnak, érdemesebb minket hívni, hiszen jóval hatásosabb szert használunk, mint amit a boltban lehet kapni. És persze ingyen megyünk a bejelentések után" – mondta a diszpécser.

 

 

Sok vendéglátós óvatlanul szemetel

Venczel Edit, az egyik terézvárosi közös képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy a rágcsálók nem csak a társasházak lakóinak életét keserítik meg. Járványveszély miatt gondot okozhatnak boltoknál és éttermeknél is.

„A lakók folyamatosan panaszkodnak, nem győzöm a bejelentéseket tenni, persze ismerek olyan lakót is, aki maga szól a patkányirtóknak. Viszont érdemes felhívni a vendéglátósok figyelmét, hiszen ők is tehetnek a patkányok rohama ellen. Ha normálisan kezelik az élelmiszer-hulladékot és ügyelnek a higiéniára, akkor könnyebb visszaszorítani ezeket az idegesítő rágcsálókat" – magyarázta a %%-nak Venczel Edit.

 

Országszerte terjed a vadászgörényes patkányirtás

 

Egy új módszer terjed az interneten, a patkányok elleni háborút kutyákkal és vadászgörényekkel vívják. Sok embernek nincs türelme kivárni, amíg ki tud jönni a „hivatalos” patkányirtó, vagy irtás után rövid időn belül újra megjelennek a patkányok.

„ A görény a patkánynak természetes ellensége, ezért hatékony ez a módszer"

- mondta el a %%-nak Magdus Péter rágcsálóirtó.  Hangsúlyozta: nem csak hatékony, de környezetkímélő is a méregmentes, bio rágcsálóirtás.

A szakember évek óta járja az országot saját tenyésztésű vadászgörényeivel, Jack-Russel és foxterrierjeivel. A görényeket, bár ösztönösen is kiváló a vadászérzékük, már kicsi koruktól nevelni kell, hogy igazán jók legyenek és együtt tudjanak dolgozni a kutyákkal. A módszer gyorsan terjed, az ország több pontján igénybe lehet venni a szolgáltatást, és a Facebookon is egyre több csoport van, ahol ezekkel  az irtókkal és az eredményeikkel találkozhatunk

„ Családi házas környezetben, tanyákon tudnak igazán jól dolgozni az állatok, forgalmas utcákon és nagyon szűk helyeken nehéz hatékonyan irtani az állatokkal" – teszi hozzá a szakember. De a városokból is egyre többször hívják, mert a nagyvárosi patkányok egyre többen vannak, és egyre nehezebb az irtásuk, mert egy idő után ellenállóak lesznek a mérgekkel szemben.

 

 Írásban is lehet bejelentést tenni

Budapesten sokáig a Bábolna Bio Kft. végezte a fővárosi patkányirtást, tavaly óta az RNBH Konzorcium felel a mentesítésért. A 06-70/364-6531-es számon hétköznap reggel 8-tól délután 4-ig, vagy a [email protected] címen éjjel-nappal lehet bejelentést tenni. A bejelentőnek meg kell adnia a pontos helyet, ahol irtásra van szükség, illetve a telefonszámát, és az patkányirtók ingyen kimennek, ígéretük szerint néhány napon belül. A kerületi polgármesteri hivatalok gyakran visszaellenőrzik, hogy valóban megtörtént-e az igényelt irtás.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?