Újabb hangfelvétel: "Magyar Péter egy nárcisztikus p*cs"

INSIDER
Létrehozva: 2021.05.14.

Már most lehet kovászolni, de nem a drága uborkát: jöhet a zsenge káposzta

Ha már tűkön ülsz, hogy lehessen végre kovászos uborkát készíteni, akkor ezt a receptet neked találták ki! A friss, idei káposzta hihetetlen finom, no meg egészséges is, ha így készíted el. Mutatjuk a receptet!

A kovászos káposzta igazi hűsítő finomság, ráadásul rendkívül egészséges is! A legtöbb háziasszony alig várja, hogy beüssön az uborkaszezon, hiszen mennyei kovászos uborkát lehet készíteni; de addig sem kell mellőzni ezt az ízvilágot. Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony már meg is kezdte a szezont: eltette érni az első adag káposztát, és a receptet is megosztotta. A kovászos káposzta akkor lesz csodafinom, ha friss, zsenge zöldségből készül; a leleményes háziasszonyok a piacokon már be tudják szerezni az idei első darabokat.

Fotó: Pixabay.com

Elkészítése nem nagy ördöngösség, és ha éppen nincs odakint hőség, a lakásban is prímán beérik. Akárcsak az uborkát, ezt a savanyúságot is fogyaszthatod önmagában, vagy köretként is. Hogy miért egészségesek a kovászolt zöldségek, azt nem kell nagyon bizonygatni: az erjedés, vagyis fermentálás során olyan pre- és probiotikumok keletkeznek, melyek segítik helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, ami az egész szervezetre jó hatással van. Segíti az emésztést, felturbózza az immunrendszert; és nem mellesleg finom is. Lássuk a kovászos káposzta Valika-féle receptjét!

Fotó: Boros Valéria – Facebook, Vali hagyományos konyhája

Hozzávalók:

  • 1 fej zsenge, friss káposzta
  • 1 csokor kapor
  • 2 szelet kenyér
  • víz
  • 2,5 liter víz
  • Fotó: Boros Valéria – Facebook, Vali hagyományos konyhája

    Elkészítés:

  • A káposztát alaposan mosd meg meleg vízben, majd szedd levelekre. A befőttesüveg aljára tegyél egy marék kaprot, arra a leveleket addig, míg félig tele nem lesz az üveg. Utána mehet még egy kevés kapor, majd addig rakd a káposztaleveleket, míg tele nem lesz az üveg.
  • A vízben literenként egy csapott evőkanál sót keverj el; valószínűleg nem lesz mindre szükség, de az a biztos, ha több van.
  • A levelek tetejére tegyél még egy marék kaprot, majd mehet rá a két szelet kenyér. Öntsd fel a vízzel, majd tedd félre érni.
  • Meleg, legalább 20-25 Celsius fokos helyen érleld; nagyon fontos, hogy ne a tűző napra kerüljön, mert akkor túlságosan megpuhul a káposzta, és élvezhetetlen lesz. Kistányérral fedd le, az üveg alá érdemes egy tálat tenni, hogy ha kifut a lé, akkor abba menjen.
  • Három-négy nap után már fogyasztható is ez az egészséges finomság; vedd le a kenyereket a tetejéről, ha szükséges, szűrd le a levét, és hűtőben tárold. Valika hozzá szokott tenni egy-két uborkát is.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek