OTTHONKA

Hőségriadó: Így lehet kibírni panelben a tomboló kánikulát, 7 túlélő tipp

Elrendelték a hőségriadót, és talán nem túlzás, hogy a kánikula a lakótelepen a legelviselhetetlenebb; hiszen nincs hova menekülni. Mutatunk néhány túlélőtippet, amik segítenek átvészelni a forró napokat!
  • Szerző:

Bár lassan indult be idén a nyár, a forróság végül csak beköszöntött, és máris mindenkit megvisel. A kánikula a lakótelepen a legbrutálisabb, hiszen a betonépületek hamar felforrósodnak, és a falak még éjszaka is nyomják magukból a hőt. Amikor árnyékban 30 fok van, ezekben a lakásokba már szinte elviselhetetlen a hőség; és még nem látni, mikor lesz vége a hőhullámnak. Ha nincs légkondid, akkor ideje elővenni néhány praktikát, hogy elviselhetőbb legyen a kánikula a lakótelepen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Jól időzítsd a szellőztetést

Fotó: Pixabay.com

Ebben a hőségben alig várja az ember, hogy végre este legyen, és egy picit lehűljön a levegő. Ilyenkor érdemes kinyitni az összes ablakot, sőt, ha nem tudsz másképp kereszthuzatot csinálni, a bejárati ajtót is; és ha teheted, hagyd így több órára. A legjobb, ha az ablakok egész éjjel nyitva maradnak, és csak hajnalban csukod be őket, amikor még nem kezd felmelegedni a levegő.

2. Nappalra árnyékold le a lakást

Fotó: Pixabay.com

Ha van redőnyöd, ereszd le, amikor befejezted az szellőztetést reggel; és érdemes így is hagyni legalább a legforróbb órákban, de legjobb, ha egész napra lent maradnak. Ha nincs redőnyöd, akkor vastagabb pokrócokkal takard le a csukott ablakokat; így bár egész nap félhomály lesz a lakásban, de több fokot is lejjebb viheted a hőmérsékletet, mintha besütne a nap.

3. Szerezz be egy ventilátort

Fotó: Pixabay.com

Bár ezek a gépek egyáltalán nem hűtik a levegőt, mégis olyan érzetet adnak, mintha hűvösebb lenne a szobában. A levegő keringetése sokat segít abban, hogy el tudd viselni a forróságot.

4. Dobd le a zoknit

Fotó: Pixabay.com

Rengeteget tud hűteni a csupasz talp, és a panelban, nyáron nem valószínű, hogy fel fogsz fázni, ha mezítláb mászkálsz a padlón. Ha nagyon érzékeny vagy a felfázásra, akkor egy könnyű, vékony papucsot válassz. Ha pedig ez sem elég, egy langyos vizes lábáztatás csodákra képes.

5. Jó barátod a zuhany

Fotó: Pixabay.com

Amikor már úgy érzed, hogy nem bírod tovább elviselni a forróságot, tusolj le; akár egy nap többször is. Bár logikusnak tűnne a langyos, vagy hideg víz, ezt ilyenkor tilos. Mert bár az alatt a pár perc alatt, míg tusolsz, valóban jólesik a hűs vízpermet, rögtön utána a szervezeted a hideg hatására fűteni kezdi magát, és még rosszabb lesz a helyzet. Olyan melegre állítsd a vizet, amilyenre egyégként is szoktad. A hideg vizes arc- és nyakmosás is sokat segít, sőt, ha teszel a nyakadba egy nedves törölközőt, az rengeteget javít a komfortérzeteden.

6. Ne csinálj plusz meleget

Fotó: Pixabay.com

Panelben nagyon is számít, hogy az elektronikai berendezések mennyire fűtik fel a levegőt. Kevés lámpát égess, ne menjen egyszerre több nagy gép, és ne ilyenkor süss-főzz hatfogásos menüt. A legjobb, ha a főzést ilyenkor megoldod előre, vagy rendeled az ennivalót; vagy az esti, hűvös órákban állsz a tűzhely elé.

7. Moss fel minél sűrűbben

Fotó: Pixabay.com

Sokáig ugyan nem tart a hatása, de felfrissít, ha hideg vízzel felmosod a padlót; a párolgó víz ugyanis elvonja a hőt a levegőből. Önmagában azonban nem hatásos, fontos, hogy a többi túlélőmódszert is bevesd; ugyanis nagyon hamar visszamelegszik után a levegő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?