OTTHONKA

Itt a mosás legújabb módszere: Döbbenetes változás!

Mindenkinek megvan a maga rutinja, ha mosásról van szó és az ember nem szívesen változtat. Ellenben a legújabb trend alkalmazását érdemes megfontolni! Szólunk előre, ez a legvitatottabb elmélet a témában!
  • Szerző: Ripost

Ahány háziasszony, annyiféle mosási módszer létezik; hiszen a háztartásnak ez az egyik olyan kényes pontja, ahol mindenki spórolni próbál. Nem csoda, ha sorra jelennek meg a közösségi médiában az újabb és újabb ötletek. Legutóbb hatalmas vitát váltott ki, vajon megéri-e teljesen hideg vízben mosni. Akik erre esküsznek, azt állítják, így feleannyiba kerül a mosás, hiszen az automata mosógépekben fűtőszál fogyasztja a legtöbb energiát, amikor felforrósítja a vizet.

Az Egyesült Államokban például az energiaügyi minisztérium ajánlása alapján egyre többen mosnak hideg vízben, és egyre több olyan mosószer kerül forgalomba, ami alacsony hőfokon is szép tisztára mossa a ruhát. A környezetkímélésen túl a hideg víz mellett szól az is, hogy a ruhák élettartama hosszabb lesz, hiszen az anyag nincs kitéve a forró víznek, ráadásul aki rendszeresen mos hideg vízben, azt tapasztalja, hogy egyáltalán nem kell vasalni – így ennek a költsége, no meg a ráfordított ideje is csökken. Magyarországon is egyre több háziasszony alkalmazza a módszert, és úgy látják, hogy a ruhák ugyanolyan tiszták, mint hatvan vagy kilencven fokon.

 

Hideg vizes mosószereket hazánkban is lehet kapni, csakhogy ezek a termékek drágábbak, mint a hagyományos mosószerek – így a megspórolt pénz mindössze pár forint mosásonként. A kételkedőkben felmerül az a kérdés is, hogy ha egy mosószer hideg vízben is hatékony, vajon nem tartalmaz-e több vegyszert. Sokan emiatt használnak mosószerek helyett mosószódát, ami rendkívül olcsó, és környezetbarát is, hiszen a csatornába kerülve nem terheli az élővizeket.

Nem tévhit persze az sem, hogy a meleg vizes mosással jobban tisztulnak a ruhák, különösen a nagyon szennyezett darabok. Azonban napi használatú, alig szennyezett daraboknál a kísérletező kedvűek bátran kipróbálhatják a hideg vizes mosást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?