OTTHONKA

Így védjük meg a növényeket a téli sózástól

A kerti utak és a közterületen lévő járdák sózása halálos méreg a növényeink számára. Mutatjuk, mit lehet tenni, hogy ne pusztuljanak el.
címkék:
  • Szerző:

 

  1. Fotó: Csóka Ferenc / RIPOST

    Az első és legfotonosabb, hogy ha csak tehetjük, kerüljük a sózást! Jeges időben a járdákra használjunk inkább fahamut, homokot, fűrészport, apró kavicsot, kályhasalakot, illetve a kereskedelemben kapható, erre a célra szolgáló keveréket. Ha mégis muszáj sózni, használjunk olyan keveset, amennyit csak lehet.

  2. Érdekes kiváltóanyag lehet a vinasz is, mely egy, a cukorgyártás során keletkező melléktermék. Ugyanakkor ennek az a hátránya, hogy kifejezetten rossz szagú, ezért csak külterületi, nem lakott övezetekben szokták alkalmazni. Azonban hatalmas előnye, hogy olvadáskor a földbe szivárogva trágyaként működik, tehát a növényvilágnak kifejezetten hasznos
  3. Ha sövényt neveltünk a forgalmas autóút mellett a zaj, a por ellen, akkor most nádfonat takarással, vagy egy műanyag lappal védjük meg veszélyeztetett helyzetben levő sövényünket az úttestről felcsapódó sós hólétől.
  4. Forgalmasabb utak és kereszteződések közelébe csak sótűrő növényeket ültessünk! Ilyen például a mérges gesztenye, a japán orgona, a páfrányfenyő.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?