OTTHONKA

Így pucolj könnyedén ablakot, ha lakótelepen laksz!

Egy lakótelepi, magas emeleten lévő lakásban a kilátás az egyik legfőbb csáberő. Épp ezért az ablakok tisztasága alapvető fontosságú. Csakhogy elérni is nehéz az ablak külső részét, hogyan tisztítsd akkor? Van megoldás. Mutatjuk.

A legtöbben túl nagy feladatnak gondoljuk az ablaktisztítást. Húzzuk-halasztjuk, és egyre kedvetlenebbül gondolunk rá. Pedig ha beszerezzük a szükséges eszközöket, tisztítószereket, egyáltalán nem ördöngősség. Hamarabb megvan, mint gondolnád!

Probléma:

A lakótelepeken, főleg a magas épületekben az ablakok életvédelmi szempontok miatt csak kis mértékben nyithatóak. És épp ez az, ami annyira megnehezíti a tisztán tartásukat.

Megoldás:

Szerezz be nyeles törlőszivacsot. Az állítható hosszúságú a legpraktikusabb. Kinyújtva a kis résen át is eléred az ablak minden pontját.

 

Probléma:

Madárürülék csúfítja el az ablakodat, elrondítva a csodás kilátást?

Megoldás:

Szórófejes palackba töltött mosószerrel fröcsköld be a szennyezett területet. Nedves törlőkendővel töröld le a nagyját. A többit elvégzi a nyeles szivacs.

Probléma:

A magas emeleti ablakokat nem csak lepiszkolják a madarak, de gyakran, nagy sebességgel nekirepülve, bele is csapódnak. Ez rendszerint szegény madár pusztulásával jár.

Megoldás:

Ragassz ragadozó madarat ábrázoló matricát az ablakodra. Ezzel megvéded az ablakodat is, a madarakat is.

 

És most végre nekiállhatsz az igazi ablakpucolásnak.

Ha a lakhelyeden a levegő több port, kipufogógázt tartalmaz, dúsabban adagold a mosószert. Kend át, áztasd fel vele a piszkot. Törüld le nagyjából. Ha még mindig nagyon koszos, ismételd meg az eljárást. A végén öblítsd le meleg, tiszta, ecetes vízzel. Ettől csillogóbb lesz az üveg, és a port is taszítja. Húzd le a nagyja vizet ablaküveg-lehúzóval, majd jó nedvszívó textíliával (pl. használatból kikopott törülköző) töröld szárazra. Ha nem éred el kézzel, elégedj meg a kézi lehúzóval.

 

 

 

És ezeket olvastad már?