tóth gabi
Szinte húsárban kínálják az üzletekben ezt az egészséges és nagyon finom zöldséget; pedig a kiskertben szinte fillérekbõl megtermelhetõ. Ezekkel a trükkökkel biztos, hogy bõséges termésre számíthatsz!
Egyre nagyobb divat hazánkban is az édesburgonya fogyasztása. Nem csoda, hiszen ez az édes, sárga színű gumó rendkívül egészséges, és nem mellesleg nagyon finom is! Tele van B6 és C vitaminnal, igazi energiabomba, és cukorbetegek is fogyaszthatják. A termesztése egyáltalán nem ördöngösség; néhány egyszerű praktika bevetésével a te kerted is ontani fogja magából ezt a finomságot!
Ehhez nem kell mást tenned, mint egy tavalyi, vagy egy piacon vásárolt édesburgonyát egy pohár vízbe állítani. Nem szerencsés, ha a burgonya alja a vízben csücsül, ezért szúrj bele három fogpiszkálót – ezek fogják megtartani a pohár száján. Innentől nincs más dolgod, mint pótolni a vizet, és figyelni, hogy megjelentek-e a gyökerek és a hajtások. Utóbbiakkal lesz aztán dolgod.
A gumóról letört hajtásokat vízben gyökereztesd; ha már megjelentek a kis gyökérkék, tedd a palántákat laza, perlittel kevert virágföldbe.
A növénykék vízigényesek, naponta locsold meg őket – és később is célszerű folyamatosan nedvesen tartani az édesburgonya földjét. Adhatsz nekik tápoldatot is.
Bár a meleg áprilisi napokban nagy a csábítás, hogy máris kitelepítsd a növénykéidet, mindenképpen várd meg, hogy elmúljanak a fagyok: ha fagyosszentek után ülteted ki őket a kertedbe, már valószínűleg nem érhet meglepetés.
Az édesburgonya a napos, meleg helyet és az intenzív öntözést szereti. Egy méteres sortávolságra és harminc centi tőtávolságra ültesd őket, úgy, hogy a föld felszíne felett csak az első két levél legyen. Lombzáródásig kell gyomlálni, aztán, ahogy az indák futnak, az édesburgonya a leveleivel megvédi magát a gyomok elől. Ha szép, nagy gumókat szeretnél, a szerteszét futó indákat időnként tépd fel, hogy ne eresszenek gyökeret.
Szeptembertől szedheted fel a finom, friss édesburgonyákat a kertedből. Nem muszáj egyszerre, de legkésőbb a fagyokig fejezd be a betakarítást. Bár ásóvillával a legegyszerűbb, arra nagyon vigyázz, hogy az édesburgonya bőre sérülékeny.