OTTHONKA

Hétköznapi szemét, amit felesleges szelektíven gyűjteni

Nagyon fontos lenne, hogy az újra felhasználható papírt, műanyagot és fémet ne dobjuk ki a kommunális kukába, hanem a szelektív szemétgyűjtőben helyezzük el. Ám van néhány dolog, amiről ránézésre azt hinnénk, hogy ide való, mégsem érdemes különválogatni.

Amit a papír közé tilos!

A papírgyűjtő kukába nem érdemes beletenni a zsíros pizzás dobozt, a használt szalvétát, papír zsebkendőt, mivel a zsíros, koszos papírt nem tudják újrahasznosítani. Az üzletben kapott blokkok sem ide valók, hőpapír alapanyaguk miatt. Szalag, madzag, műanyag se kerüljön bele, vagyis az újságokat ne kötözzük össze, és ne tegyük műanyag zacskóba. A felvágottak műanyaggal bélelt papírja sem ide való. A tejes doboz viszont mehet a papíros kukába.

Szelektiv kuka

Fotó: Pixabay.com

Mire kell ügyelni, ha fém vagy műanyag?

A műanyagot és fémhulladékot gyűjtő kukába a kimosott mosó- és mosogatószeres flakonok, műanyag tejfölös és joghurtos poharak, szatyrok, üdítős palackok, kimosott konzervdobozok, használt evőeszközök és egyéb fémhulladékok, üdítős, sörös dobozok kerülhetnek. Nem való viszont ide a hungarocell, a CD- és DVD lemez, a magnókazetta, a nejlonharisnya. A szelektíven gyűjthető műanyag- és fémhulladék esetében is fontos, hogy mindig legyen kimosva és kitörölve, zsírosan, koszosan, vegyszeresen ne dobd bele a szelektív kukába.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?