INSIDER

Hihetetlen kincsre lelt a kukában, megbüntették érte

Pénzbírsággal sújtott a bíróság egy német férfit, aki kiszedte a kukából Gerhard Richternek, a világ egyik legkeresettebb élő képzőmûvészének a kidobott rajzait.
  • Szerző: Ripost

 Hiába landoltak a kukában, ráadásul szignálatlanul, a rajzok mégis az alkotó tulajdonát képzik - adta hírül a kölni bíróság szerdán.

Az ügyészség 60 ezer euróra becsülte a festő által megsemmisíteni kívánt vázlatok értékét.


    A 49 éves férfi négy vázlatot "mentett ki" 2016 júliusában a művész kölni otthona elé kihelyezett papírhulladék-tárolóból, hogy értékesítse azokat, és e célból fel is vette a kapcsolatot egy aukciósházzal. A bíróságon azzal védekezett, hogy a szemeteskonténert egy vihar felborította, és a papírok az utcán hevertek.

A férfi komoly büntetést kapott

A bíró 3150 euró (egymillió forint) bírsággal sújtotta a vádlottat, hangsúlyozva, hogy a művész határozott szándéka volt megsemmisíteni a befejezetlen képeket. A bíróság tanúként szerette volna kihallgatni a 87 éves festőt is, de az nem jelent meg a tárgyaláson arra hivatkozva, hogy még gyengélkedik egy kórházi kezelés után. Ügyvédje szerint Richtert nem is igazán érdekelte, hogy mi lesz a per kimenetele, csak azt akarta, hogy ne maradjanak fenn a kiselejtezett vázlatok.


    Gerhard Richter híres arról, hogy kidobja vagy megsemmisíti művei egy részét, köztük akár nagyméretű festményeket is.
    Richter a legdrágábban eladható kortárs képzőművészek közé tartozik.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezekből a karácsonyi sütikből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?