OTTHONKA

Egy kis segítség! Így vezesd az autód, ha ónos eső esik

Célszerû inkább otthon maradni, ha jégpáncél borítja az utakat - de mit tegyünk, ha útközben kap el bennünket a szörnyû idő? Szerencsére van megoldás!
  • Szerző: Z.K.

Ónos esőben mindig halljuk a figyelmeztetést, hogy ne induljunk útnak, hiszen a lejegesedett utakon csak a jó szerencsén múlik, hazaérkezünk-e. Lehetnek azonban olyan helyzetek, amikor nincs választásunk.

Istenkísértés elindulni, ha lefagytak az utak

Ugyanis hiába mész lassabban, csak annyit érsz el, hogy lassabban csúszik a kocsi az úton. Érdemes megfogadni a tanácsot, hogy ne menjünk sehova, és ha útközben kap el a jeges eső, húzódj félre, amint teheted. Fontos, hogy ha sikerült félreállni, ne szállj ki az autóból, míg a mentésre vársz, mert a jeges úton a többi autós sem ura a járműnek, így gyalogosként, a kocsi mellett állva sokkal nagyobb veszélyben vagy, mint bent. Az övet tartsd becsatolva a várakozás alatt is.

De hogy lehet a jégen vezetni?

Előállhat az a helyzet, hogy menet közben veszed észre, hogy lefagyott a pára vagy az eső az útra. Fontos, hogy az első megcsúszásnál ne ess pánikba, és ne rángasd a kormányt; kerüld a hirtelen mozdulatokat, finoman irányítsd az autót. Lehetőleg a motorfékkel csökkentsd a sebességet, a lábféket csak fokozatosan és vészhelyzetben használd, de a legjobb, ha nem lépsz rá; hiszen a fékhatásra az autó fara kicsúszhat. Húzódj az út széle felé, amennyire csak tudsz. Érdemes a jobb oldali kerekekkel az útpadkára menni; a murvás talaj még jegesen is jobban tapad, mint a tükörsima aszfalt.

Közlekedni is máshogy kell

Nem mindegy, hol állsz félre, és előfordulhat, hogy hosszú utat kell megtenned, míg megtalálod a biztonságos leállóhelyet. Haladj lassan, és tarts sokkal nagyobb követési távolságot, mint egyébként – hiszen a féket nem lehet használni, motorfékkel pedig sokkal tovább tart lassítani. Azt is tartsd észben, hogy jeges úton hajszálon múlik a megcsúszás, nem segít a téli gumi, a négykerék-meghajtás, az ABS: ne becsüld túl az autó, és a saját képességeidet!

A kilátás is nehezített

Az ónos eső a jégréteget képezhet a szélvédőn, egy idő után nem fogsz kilátni. Érdemes nem csak az ablaktörlőt használnod, de többször spriccelni fagyálló szélvédőmosót is a törlés mellé, hogy ne tudjanak lefagyni a vízcseppek.

Nemcsak ónos esőben, általában kemény téli időben mindig tele tankkal indulj el, legyen a kocsiban mentéshez szükséges eszköz (kötél, akku összekötő kábel), takaró, folyadék, élelmiszert a csomagtartóban, és ne feledkezz meg arról se, hogy a mobilod mindig legyen feltöltve!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?