OTTHONKA

Ázott kutyaszag: Miért lesz minden ruha büdös a mosógépben

A legjobb mosószert vetetted be, a legillatosabb öblítőt, mégis büdösen emeled ki a ruhákat a gépből? Körbejártuk, mitől kellemetlen a ruhák szaga mosás után, és hogy mit tehetsz ellene.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Minden háziasszony találkozott már a jelenséggel, amikor hiába minden illatos öblítő és csodamosószer, a ruhák a mosás után áporodott, bűzös szaggal kerülnek ki a gépből. Összeszedtük a lehetséges okokat és a házi praktikákat, mutatjuk, mire érdemes figyelned, ha nálad is gyakori ez a baj.

1. Amikor a szennyvízelvezetés a ludas

Akiknek a mosóvíz bűzelzáró szelepen keresztül távozik, érdemes gyanakodniuk arra, hogy a szelep elromlott, és a szennyvíz visszafolyik a gépbe. A legkönnyebben úgy győződhetsz meg erről, hogy a fali szennyvízelvezető helyett a kádba vezeted a mosóvizet – ha ezután nem lesznek büdösek a ruhák, fordulj vízszerelőhöz a szelep miatt.

2. Ugye rendesen karban tartod a géped?

Sokan megfeledkeznek róla, hogy a mosógépeket időszakonként tisztító mosással karban kell tartani: vagyis üresen, tisztító programon, vagy ha ilyen nincs, akkor kilencven fokos üresjárattal le kell egy mosást futtatni. A mosógép használati útmutatójában benne van, milyen gyakran kell tisztítani; általában félévente.

3. A kórokozók imádják a langyos vizet

Penészgombák, baktériumok telepedhetnek meg a gépedben, ha mindig negyven fokon mosol, érdemes legalább az ágyneműket 60-80 vagy 90 fokon mosni. Pluszban mindig hagyd nyitva a mosógép ajtaját két mosás között, mert a benti nyirkos környezet nagyon kedvez a penészgombáknak.

4. Mikor szedted ki utoljára a szűrőt?

A karbantartás része, hogy időnként kitisztítod a szűrőt. Ha eltömődik szösszel, hajszálakkal, akkor felgyülemlik a gépben a maradék víz, és megposhad – és mosásnál pedig bűzössé teszi a ruhákat.

5. Amikor túl sok a mosószer

Ha túl sok mosóport teszel az adagolóba, a gép nem tudja kiöblíteni, és ettől is lehet áporodott szaga a ruháidnak.

6. Nagyon kitömöd a gépet

Nem véletlen adják meg a gyártók, hány kiló ruhát moshatsz a gépedben: ha túl sokat teszel bele, nem tudja rendesen kimosni a ruhákat, és maradhat büdös szaguk. Arról nem is beszélve, hogy ha rendszeresen túltöltöd, egy idő után tönkre is mehet.

7. Amikor minden praktika hiábavaló

Van, hogy minden utasítást betartasz, és minden praktikát kipróbáltál, a ruhák mégis büdösen kerülnek ki a gépből. Érdemes ilyenkor mosógépszerelőt hívni, hiszen lehetséges, hogy valami eltömődött a gépben – például egy háziasszony arról számolt be, hogy valahova bekerült egy ruha, ahova nem kellett volna.

+1: Így szagtalanítsd a ruhákat!

Permetezd be mosás előtt a dohos szagú ruhákat szódabikarbóna és víz keverékével, majd normál programon mosd ki őket. Ha kimondottan penészes szagot érzel rajtuk, akkor tegyél ecetet a következő mosáshoz.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?