OTTHONKA

Ez lesz az utolsó óraátállítás? Minden, amit tudnod kell róla

Az Európai Bizottság két évvel ezelőtti javaslata alapján 2021 lehet az utolsó óraátállítás éve az uniós országokban. Vajon tavasszal vagy ősszel jön el ez az alkalom? És a nyári vagy a téli időszámítás lesz a győztes?

Mérhető gazdasági hasznot nem hoz, az emberi szervezetet azonban nagyon megterheli – ezzel az indokkal döntött az Unió az évente kétszer esedékes óraátállítás eltörléséről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egyes felmérések szerint ezzel az emberek 80 százaléka egyetért. Ki könnyebben, ki nehezebben viseli az óraátállítás hatását, de az biztos, hogy valamennyire mindenkit megvisel az egy órás eltolódás. Olyanok is vannak, akiknek hetekig tart kiheverni a hatását.

Álmatlanság, alvászavarok, fáradtság, fejfájás kíséri az elvesztett vagy visszanyert egy órát. Az anyukák internetes csoportjaiban is állandó téma, hogy a kisbabák és a gyerekek megzavart alvási ritmusát hogyan kellene helyre tenni az óraátállítást követő időszakban.

Óraátállítás 01

Fotó: Pixabay.com

Az Unió tagállami hatáskörbe utalta azt a kérdést, hogy az illető ország a tavaszi vagy a téli időszámítást választja. Azokban az országokban, amelyek a nyári időszámítás mellett döntenek, március utolsó vasárnapján, vagyis 2021. március 28-án tekerik egy órával előre az órákat, hajnali 2 óráról 3 órára. A téli időszámítás mellett döntő országokban elvileg 2021. október 31-én lesz az utolsó óraátállítás, ekkor hajnali 3 óráról 2 órára állítják vissza az órát az itt élők.

Magyarország egyelőre kivár az azt érintő döntéssel, hogy melyik időszámítás legyen a végleges. Jelenleg az Európai Bizottságot is több felől kérték egyeztetésre annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az a tény, hogy egyes országok a nyári, mások a téli időszámítás mellett döntenek, és országról országra más időszámítás lesz érvényben.

Vagyis az, hogy Magyarországon melyik lesz pontosan az utolsó óraátállítás, még nem dőlt el véglegesen. Ráadásul az Európai Bizottság is javasolhat további egy éves halasztást az irányelv alkalmazásában, az egységes piac működését biztosítandó. Így az is megtörténhet, hogy csak 2022-ben tekerjük utoljára előre vagy hátra az órát.

Óraátállítás 02

Fotó: Pixabay.com

Egyes kutatások szerint a téli időszámítás véglegesítése lenne az előnyösebb, hiszen ez az a „természetes” idő, amelyben az emberi szervezet a modern kor beköszöntéig a nappal és az éjszaka váltakozásához alkalmazkodott. Magyarország földrajzi elhelyezkedése szerint ráadásul a legmagasabb napállás a téli időszámítás szerint van közelebb a délhez. De akár a téli, akár a nyári időszámítás mellett is döntünk, az mindenki szerint egyértelmű, hogy jobb lesz, ha a napunk, az alvásunk és ébrenlétünk már beállt rendszerét nem bolygatjuk meg évente kétszer az óraátállítással.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?