MEDICINA

Vigyázz, ettől durván belobbanhat az allergiád!

Folyik az orrod, könnyezel, és tüsszögsz? Az allergiával küzdők nem feltétlenül szeretik a tavaszt. Ám van pár olyan tényező, ami tovább ront a tüneteiden - gondoltad volna, hogy ezek is ártanak?
  • Szerző: Ripost

A ruháid

A pollenek nagyon könnyen beleragadnak a szövetszálakba, te pedig szépen hazaviszed őket a ruhádon, hogy otthon is kínozzanak. Amint hazaérsz, öltözz át, és mosd át a ruháidat olyan magas hőfokon, amilyet még elviselnek. Ha lehet, zuhanyozz is le, és moss hajat.

Egyes zöldségek és gyümölcsök

Fura, de egyes zöldségekben és gyümölcsökben (például az almában, a paradicsomban és a zellerben) olyan fehérjék vannak, amelyeket a tested képes összekeverni a pollenekkel. Ha a szád és a torkod viszketni kezd néhány gyümölcs és zöldség fogyasztása után, tudd, hogy valószínűleg a keresztallergia lépett fel nálad, és azonnal fordulj orvoshoz, hogy tudd, mit kerülj ezután.

Stressz

Még egy ok, hogy relaxálj: a stressz sokat árt az allergiásoknak, aki ideges, annál gyakrabban lobbannak fel a tünetek.

Illatgyertyák

Az illatgyertyákban akár allergén illatanyagok is lehetnek, de ha önmagukban nem is okoznak allergiát, akkor is irritálhatják az érzékeny légutakat. Mindez a kedvenc parfümödre is igaz lehet.

Kontaktlencse

A szakértők szerint az allergiaszezonban jobb, ha inkább szemüvegre váltasz, mivel a kontaktlencse a szemed közelében tartja az alájutott polleneket. Ha nem tudod elképzelni a szemüvegviselést, akkor legalább a kemény lencséről válts lágyra, vagy próbáld ki az eldobható lencsét.

Alkohol

Az alkohol kitágítja az ereket, így fokozza az orrfolyást. A bor különösen problémás, mivel sok benne a szulfit-vegyület, amely önmagában is képes allergiás reakciót kiváltani.

Cigarettafüst

Mások cigarettájának füstje akkor is felerősítheti a tüneteidet, ha te magad nem dohányzol.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?