MEDICINA

Védd a szemedet! Így károsítja az okostelefon a látásodat

Ijesztő hírek keringenek az okostelefonok emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. Nemrégiben kiderült, mit okoz ez pontosan, és hogyan védheted meg magad.

Tapasztaltad már, hogy a digitális eszközök működés közben kékes fényt bocsájtanak ki magukból? Nemrégiben kiderült, hogy ez a sugár negatívan befolyásolja az emberi szervezetet. A kék fény ugyanis nem csupán inszomniát, azaz alvászavart okoz, de a legújabb kutatások szerint a látást is károsítja.

Hogyan megy végbe a látásromlás?

A kísérletek során a zöld, sárga és vörös fényt is megvizsgálták, de úgy találták, hogy csupán a kék színű ártalmas a szemre. A kék fény hatására a fényérzékeny sejtekben egy olyan molekula keletkezik, mely károsítja a retinát, és ez, ha nem is azonnal, de valamikor ötven éves kor felett- makuladegenerációt okozhat.

Miért idős korban jelentkezik a baj?

Fiatal korban erősebb az immunrendszer, és egy természetes antioxidáns molekula még hatásosan védi a szemet a sejtpusztulás ellen.

Hogyan védheted meg a szemedet?

Használj kék fényt kiszűrő és UV sugárzás elleni védőszemüveget. A narancssárga színű munkavédelmi szemüveg is megvéd a kék fény ellen, és még olcsó is.

Vagy, ha ilyet nem szeretnél hordani, figyelj arra, hogy teljes sötétségben inkább ne használd az okostelefonodat és más eszközt se. Ilyenkor a kék fény koncentrált erősséggel gyilkolja szemet.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?