MEDICINA

Tudtad, hogy a napfényre is könnyen allergiás lehetsz?

Ha a csodás barna bőrszín helyett ronda kiütések lepték el a dekoltázsod vagy a karod, lehet, hogy allergiás vagy a napfényre. Megmutatjuk, mi okozhatja ezt a kellemetlenséget, és hogyan védheted ki.

Íme a fény okozta allergiás tünetek kislexikona: ennyi mindentől jöhetnek ki rajtad a kiütések:

Polimorf fényérzékenység

Minden hatodik ember kiütéseket kap az erős napfénytől. A nőknél gyakoribbak ezek a fájó, viszkető kiütések, amelyek leggyakrabban a dekoltázson, esetleg a karon jelentkeznek, sokszor a tizenéves kor végén vagy a huszonéves kor elején. Ez egy egyszerű immunreakció, az immunrendszer túlreagálja a napfény által a bőrsejtekben okozott változásokat.

Hogyan kezeld? Használj erős, legalább 30-as fényvédő faktorral ellátott naptejet, amely az UVA és UVB sugarakat is kiszűri. A titán-dioxidot tartalmazó sunblock-krémek különösen jók. Ügyelj nagyon a fokozatosságra, ne vesd ki magad hirtelen a napra. Ha nagyon szenvedsz a tünetektől, vegyél be recept nélkül kapható antihisztamin-tablettát, és fordulj orvoshoz.

Gyógyszer okozta fényérzékenység

Bizonyos gyógyszerek (például egyes antibiotikumok, szívgyógyszerek, orbncfű, egyes vízhajtók, nyugtatók, vérnyomáscsökkentők) érzékennyé teszik a bőrt a fényre, ilyenkor az érintett területen vörös, a környezetükből kiemelkedő kiütések jönnek ki. Egyes esetekben a gyógyszerben levő vegyületek és a napfény együtt váltják ki az allergiás reakciók, más esetekben pedig a gyógyszer egyszerűen csökkenti a bőr fénytűrő képességét.

Hogyan kezeld? Mindig olvasd el e betegtájékoztatót, és ha szó van benne a fényérzékenyítő hatásról, a gyógyszerszedés ideje alatt ne menj a napra. Ha mégis megtörtént a baj, a gyógyszer szedését csak akkor hagyd abba, ha az orvos engedélyt ad erre.

Kontakt fényallergia

Egyes vegyi anyagok, például parfümök illatanyagai vagy akár természetes illóolajok (például a citrusfélék illóolajai) a bőrrel érintkezve fényérzékennyé teszik azt.

Hogyan kezeld? Próbáld azonosítani, mi okozhatta a kiütéseket, és ne használd tovább az illető kozmetikumot, Ha utazol, inkább vidd magaddal a saját, jól bevált kozmetikumaidat, ne a szállodaiakat használd. Ha kontakt allergiára gyanakszol, mindenképp kérd bőrgyógyász tanácsát.

Melegkiütés

A bőr izzadságmirigyeinek eltömődésekor jelentkezik. A verejték, ahelyett, hogy a felszínre kerülne, apró hólyagokat okozva a bőr felszíne alatt gyűlik össze.

Hogyan kezeld? Ne használj folyton izzadásgátló dezodort, legalább a szabadságod idején engedj szabad utat a verejtéknek. Persze nem kell izzadságszagúnak lenned, inkább mosakodj gyakrabban. Ha már megtörtént a baj, mosd le az érintett területet, majd mosd meg néhány óránként újra hűvös vízben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?