MEDICINA

Tényleg nagyon veszélyes vizes hajjal lefeküdni az ágyba?

Az édesanyák mondják eleget, hogy nem szabad vizes hajjal ágyba menni. Dehát annyira fárasztó a hosszas hajszárítgatás! Kinek van arra energiája késő este? Pedig, ha tudnád, milyen veszélyeknek teszed ki magad, biztos, máshogy döntenél

Hallottuk elégszer gyerekkorunkban, hogy ne feküdjünk le vizes hajjal. Miért veszélyes és mit okozhat? Vajon a bőrgyógyászok is egyetértenek vele?

VIZES HAJJAL NEM JÓ LEFEKÜDNI

Vizes párna

A vizes haj benedvesíti a párnát, mely így a baktériumok melegágyává válik. Ezt a kórokozókkal teli, nedves levegőt szívod be éjjel az orrodon, szádon keresztül. Reggel már betegen ébredsz. A párnatöltetben, matracban élősködő atkák is a meleg és nedves helyen szaporodnak jobban.

Bőr

A baktériumok az arcbőrödet és a fejbőrödet is megtámadhatják. Megúszhatod csupán korpás, zsíros hajjal, száraz arcbőrrel, aknékkal, bőrpírral, rosszabb esetben komoly fertőzés, gennyes ótvar alakulhat ki, mely amellett, hogy elcsúfítja az arcbőrödet, akár a vesédet is megbetegítheti.

Gomba

Sokak szerint a baktériumok nem kerülnek a semmiből a párnára. A gombának ellenben melegágya a nedves meleg. A szintetikus anyagból készült huzat, töltet különösen ki van téve a fertőzésnek. Az asztmát, allergiát kiváltó gombák a leggyakoribbak. Aki érzékeny a felső légúti fertőzésekre, jobb, ha nem fekszik le nedves hajjal.

Haj

Ha elblicceled a szárítást, hajad másnap fénytelen lesz és áporodott szagú.

 A vizes haj sokkal érzékenyebb, mint a száraz. A nedves hajvégek könnyebben roncsolódnak az önkéntelen forgolódás közben. A bőrgyógyászok szerint a gyakori vizes hajjal lefekvés hosszú távon tönkre teszi a haj védőrétegét, a kutikulát. A haj töredezetté válhat.

Ha hajgumit erőltetsz rá, az megtöri a hajszálakat és meghúzza a hajhagymákat.  

 

VIZES HAJJAL JÓ LEFEKÜDNI

 

Hűt

Vannak, akik találnak érvet arra is, hogy miért éppen hogy hasznos, ha vizes hajjal vonulunk ágyba.

A nyári hőségben sokak szerint jobban alszunk, ha hajunk vizes. Ugyanis, miközben a haj lassú párolgással megszárad, hőt von el, és kissé lehűti a fejünket. Ez a folyamat nyugtatólag hat az agyi aktivitásra. Az eredmény: mélyebb, pihentetőbb alvás.

MEGOLDÁSOK

Törülköző

Ha késő éjszaka mostál hajat, és már nincs erőd megszárítani, akkor legalább csavard a fejed egy törölközőbe. Hogy a párnát biztosan megóvd a nedvességtől, takard le azt is egy vastag törölközővel.

Fejfájás

Sajnos azonban elkerülhetetlen, hogy mialatt forgolódsz az ágyban, a törölköző előbb-utóbb lecsúszik, és a hideg, nedves haj fejfájást okozhat.

Befonás

Ha mindenképpen a nedves haj mellett döntesz, legalább fond be éjszakára. A végét textilbevonatos hajgumival rögzítsd. A befont haj nem fog roncsolódni, töredezni. Nem véletlenül alkalmazták ezt a módszert még a hajszárító előtt időkben a dédanyáink.

Kora esti hajmosás

Félted a hajadat a hajszárító káros hatásától? Akkor kora estére időzítsd a műveletet, és időnként átlebegtetve, a levegőn hagyd megszáradni a hajkoronádat. Mire lefekszel, kész is.

Reggeli hajmosás

Amikor esedékes a hajmosás, feküdj le hamarabb, és halaszd reggelre. Hagyj időt a hajszárításra is. Az összes kellemetlenséget megelőzheted vele: a vizes párnát, a megbetegedést, a fénytelen hajat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?