MEDICINA

Te jó ég! Így teszi tönkre a fogkrém a spermát

Talán nem is hinnéd, milyen sokat árthatnak a tisztálkodószerek a hímivarsejtek egészségének. Egy friss kutatás rávilágított, hogy a spermiumok számát, alakját, DNS-ét is befolyásolják.
  • Szerző: Z.E.

A kutatás során 325 férfitől vettek vizelet- és spermamintákat, melyeket tesztek sorozatának vetettek alá. Vizsgálták a sperma minőségét és a vizelet parabén tartalmát. Ötféle parabént kerestek, melyek mind megtalálhatók a tisztálkodószerekben - például a fogkrémek egy részében.

A tesztek során kiderült, hogy azon férfiak spermája, akik vizelete maga koncentrációban tartalmazott parabéneket, sokkal nagyobb számban tartalmazott sérült, abnormális alakú spermiumokat, mint akiknél ez a koncentráció alacsony volt.

Bár a szépségápolásban évtizedek óta használják, és ártalmatlannak tartják őket, ma már egyre több az aggály, hogy a parabének felborítják az egészséges hormonháztartást; mivel a szervezetbe bekerülve ösztrogénként viselkednek, vagyis befolyásolják a tesztoszteronszintet. Utóbbi felelős a spermiumok mennyiségéért is, így akár terméketlenséget is okozhatnak.

Parabének számtalan termékben megtalálhatók: fogkrémekben, naptejekben, testápolókban, arcszeszekben, kézmosókban és samponokban egyaránt. Egyelőre nem tisztázott, milyen mennyiség ártalmas – további kutatások azonban segíthetnek egy határérték kialakításában. Addig is érdemes lehet elkerülni a parabén tartalmú tisztálkodószereket – vagy legalább csökkenteni a használatukat. Rengeteg alternatíva létezik, melyek nem tartalmazzák ezt a tartósításra használt vegyszert.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?