RETRO RÁDIÓ

Óriási vita a tojás körül, összecsaptak az orvosok

Óriási vita a tojás körül, összecsaptak az orvosok
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 03. 27. 08:56

Egy új kutatás szerint a tojás növeli a stroke kockázatát. A vizsgálat kritikusai azonban hézagokat találnak az érvelésben. Vajon kinek lehet igaza?

Egy új amerikai vizsgálat szerzői azt állítják: már napi egy tojás elfogyasztása is drámaian növeli a szívbetegség és a stroke veszélyét. A kutatók 30 000 ember adatainak elemzése során azt állapították meg, hogy azoknak a résztvevőknek az étrendjében, akiknek a koleszterinszintje veszélyesen magas volt, nagyobb valószínűséggel volt alapétel a tojás, méghozzá a sárgájával együtt. Végkövetkeztetésük pedig az, hogy naponta egy tojás elfogyasztása 18 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát, míg a stroke miatt bekövetkező, idő előtti halálozásét 17 százalékkal. Napi két tojás rendszeres fogyasztása pedig akár 34 százalékkal is megemelheti a korai halál, és 27 százalékkal a szívbetegség és a stroke veszélyét.

Más kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy nem kellene első szóra elhagyni a tojást az étrendünkből, már csak azért sem, mert a tanulmány régi, és önbevalláson alapuló adatokra épül. Ráadásul, miután az adatokat a kutatók a teljes (minden forrásból, pl. vörös húsból és más ételekből) koleszterinbevitel mentén korrigálták, a tojásos összefüggés már nem volt tartható.

A kutatók általában azt javasolják, hogy figyeljünk a táplálékunk koleszterin-tartalmára, de az kérdéses, hogy ehhez a tojást kell-e elhagynunk. A „tojás kontra szívbetegség” vita már évtizedek óta dúl, és még senki nem jutott egyértelmű bizonyítékra vagy cáfolatra. Már csak azért sem, mert a táplálkozástudományi vizsgálatok kivitelezése egyáltalán nem könnyű: nehéz ellenőrizni, mit esznek az emberek, különösen, ha ezt hosszú időn át kell tenni. Ez a mostani tanulmány átfogóbbnak tűnik, mint az eddigiek, de igazi újdonsággal nem áll elő. Ráadásul a közel 30 000 résztvevővel a Northwestern University kutatói mindössze egyetlen interjút folytattak, amelynek során azt kérdezték, hogy az elmúlt ev során emlékezetük szerint hány napon ettek tojást. Így pedig a válasz is leginkább csak hozzávetőleges lehet.

Tény, hogy a tojássárgájában sok a koleszterin, és napi két tojássárgájával gyakorlatilag ki is merítettük a naponta elfogyasztásra ajánlott koleszterin- mennyiséget. Az ajánlás ugyanis legfeljebb napi 300 milligramm koleszterin. Egy tojásban 187 milligramm van, ebből 184 milligramm a sárgájában. Más kutatások szerint viszont a tojássárgájában a „jó”, HDL koleszterin van, amely épp segít a „rossz”, LDL koleszterint kitakarítani az erekből. Ráadásul a tojás tele van antioxidáns hatású E-vitaminnal. A tudósok most azon vitáznak, hogy vajon a tojáson múlik-e a túlzott koleszterin-bevitel, vagy inkább általában, az összes elfogyasztott koleszterinre, valamint az életmódra (a dohányzásra, a mozgásra, a vérnyomás és a koleszterinszint rendszeres ellenőrzésére) kell odafigyelni, és nem a tojást kipécézni.

Forrás: Daily Mail

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.