MEDICINA

Most már senki sem menekül! Kiderült, miért lesz lassan mindenki allergiás

Te is észrevetted már, hogy egyre többen szenvednek az allergiától? Vajon mi lehet ennek az oka?
  • Szerző: Ripost

Az éghajlatváltozásnak van egy kevéssé ismert mellékhatása: ahogy az átlaghőmérséklet emelkedik, az allergiaszezonok is egyre hosszabbak és erősebbek lesznek A szakértők szerint ennek az egyik oka, hogy a magasabb hőmérséklet a levegőminőséget is rontja, ez pedig erősíti az allergiások tüneteit.

A melegebb időjárás kedvez az allergén növényeknek, amelyek csak úgy ontják magukból a kellemetlen tüneteket kiváltó polleneket. A levegőben levő szén-dioxid növekvő mennyisége már eddig is növelte a növények által termelt pollenek mennyiségét. Ráadásul a pollenek így nagyobb területen szóródnak szét. Az amerikai hatóságok számítása szerint 1995 és 2015 között 6-21 nappal nőtt az egyes növényfajták okozta allergiák szezonjának hossza, és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog.

Az eső sem jó sajnos

De nem csak a pollenról van szó. Az üvegházhatású gázok folyamatosan rontják az allergiákban és asztmában szenvedők állapotát, a gyakoribb esőzések és áradások nyomán vizesedő épületekben pedig elszaporodhat a penész, ami szintén erőteljes allergén. Lassan megszokott lesz, hogy az allergiások csak  levegőt szűrő maszkban merészkedhetnek utcára, amikor nagy a pollenterhelés.

Így védekezzünk!

De vajon mit tehetünk még, hogy a lehetséges minimumra csökkentsük a tüneteket? Érdemes az allergiaszezonban csak rövid ideig szellőztetni, és ha lehet, légkondicionálót használni, illetve a legnagyobb pollenterhelés idején bent tartózkodni, kint pedig maszkot viselni. Amikor hazaérsz, zuhanyozz le, moss hajat, és öltözz át, hogy a kintről behozott pollenek nagy részét eltávolítsd. Ilyenkor ne szárítsd kint a ruhákat, és az autódban is legyen pollenszűrő. Az orvosi vizsgálatot pedig ne halogasd, mivel az egyszerű allergiából könnyen asztma fejlődhet ki, ha nem kezelik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?