RETRO RÁDIÓ

Meghökkentő kutatási eredmény: Ezt teszi egészségünkkel a fekete kávé

Meghökkentő kutatási eredmény: Ezt teszi egészségünkkel a fekete kávé
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 07. 27. 13:00

Tanulmányok sora foglalkozik a kávéivás és a rák kapcsolatával. De vajon mi az igazság? Veszélyes a fekete ital az egészségünkre, vagy inkább segít megelõzni a betegséget? Egy új kutatás elárulja!

A tudományos világot megosztja a fekete kávé: egyesek állítják, hogy az ital egészségtelen, más kutatások viszont arra utalnak, hogy a rendszeres kávéfogyasztásnak egyenesen rákmegelőző hatása lehet. A legújabb tanulmány viszont igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba: eszerint a kávéivásnak sem károsító, sem pedig védő hatása nincs.

A rákos megbetegedésekről még mindig nem tudunk eleget. A kockázati tényezők listája a genetikától a napsugárzásig, az ülő életmódtól az alkoholfogyasztásig terjed, de még mindig nem teljes. A dohányzásról már bizonyították, hogy ok-okozati összefüggésben áll a daganatok kialakulásával, a betegségek akár 40 százalékáért is felelős lehet.

A kutatók régóta vitatkoznak azon, hogy vajon a kávé növeli-e a kockázatot ebből a szempontból. Más vizsgálatok megvédik a kávét, és kiemelik a benne levő antioxidánsok védő hatását, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk. Ezek a kutatások általában napi legfeljebb három csészényit ajánlanak.

Az ellenzők a kávé pörkölése során létrejövő vegyületet, az akrilamidot tartják különösen veszélyesnek. Ez a vegyület a magas hőmérsékleten előállított élelmiszerekben van jelen, például egyes süteményfélékben, burgonyachipsekben és a pörkölt kávéban. Az akrilamid nagy mennyiségben valóban veszélyes lehet, de a kávéban jelen levő kis mennyiség veszélyességét még nem bizonyították.

Az ausztrál University of Queensland egyetem kutatói most egy 316 497 ember adatait tartalmazó adatbázist elemeztek. A résztvevők közül 46 155 embernél diagnosztizáltak rákot, közülük pedig 7000 halt bele a betegségbe. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a résztvevők közül a rendszeres kávéfogyasztók mennyi kávét ittak, de az tény, hogy a tanulmány szerint a kávénak semmilyen hatása nem volt a betegség előfordulásának kockázatára nézve. E kutatás szerint a kockázat szempontjából nincs jelentősége annak, hogy elhagyjuk-e a rendszeres reggeli kávénkat, vagy továbbra is ezzel indítjuk a napot.

Forrás: Daily Mail

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.