MEDICINA

Maradandó károsodást okozhat a legújabb, vaginafiatalító kezelés

Elképesztően veszélyes, csökkentheti az életminőséget, és mégis több tízezren alkalmazzák az új csodamódszert.
  • Szerző: J.D.

Az alternatív gyógyászatban időnként felbukkannak veszélyes módszerek, amik mégis hatalmas népszerűségnek örvendenek, és emberek ezrei alkalmazzák. Az egyik ilyen a most divatos ózonos vaginafiatalítás.

A kezelés alatt egy kanül segítségével ózongázt vezetnek a hüvelybe tíz-tizenöt percig. Az eljárást végző szolgáltatók és a módszer hívei szerint fájdalommentes, antibakteriális és antivirális hatású, csökkenti az alhasi és a szemérmetest területén előforduló fájdalmakat. Az alternatív gyógymódot népszerűsítő weboldalak arra biztatják a nőket, hogy otthon, saját maguknak is nyugodtan végezzék el a kezelést.

Az amerikai Egészségügyi Minisztérium szervezete, az FDA szerint azonban az ózon mérgező gáz, ami már kis koncentrációban is maradandó károsodásokat okozhat. A kezelést népszerűsítők szerint is vannak kockázatok, de szinte kizárólag a gázembóliát emelik ki. Utóbbi annyit jelent, hogy légbuborék képződik az erekben, ami gyakorlatilag pontosan ugyanúgy viselkedik, mint egy vérrög, így akár halált is okozhat.

Dr. Jen Gunter nőgyógyász a blogján hosszabban foglalkozik a témakörrel. Kifejti, hogy az ózongáz maradandó károsodást okozhat a hüvelyfal nyálkahártyáján, a hüvely baktériumflóráját pedig teljesen felborítja a kezelés. Ráadásul annyira irritálhatja a hüvelyfalat, hogy csökken a nedvesedésre való képesség. A legnagyobb veszély mégis, hogy kezelés alatt a páciens belélegezheti a veszélyes gázt.

Nem új keletű az ózon a gyógyászatban, az első világháborúban sebgyógyításra és gázmérgezés tüneteinek enyhítésére használták. Az Amerikai Rákkutató Közösség szerint azonban semmiféle bizonyíték nincs a gyógyhatására. Az FDA 1991-ben kezdte tiltani az ózonos gyógykezeléseket; a SunSentinel online újság szerint még börtönbe is juttattak orvosokat, akik ózonkezelést hirdettek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?