MEDICINA

Koronavírus – WHO-szakértő: ennek köszönhető a járvány újabb előretörése

Az intézkedések enyhülésének, a gyakoribb tesztelésnek és a nyári szabadságok idején tanúsított lazább magatartásnak is köszönhető a koronavírusos fertőzöttek számának újbóli emelkedése Európában – mondta Richard Peabody, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai szervezete nagy veszélyességű patogén anyagokkal foglalkozó kutatócsoportjának vezetője csütörtökön.
címkék:
  • Szerző:

A szakosított ENSZ-szervezet 55 európai és közép-ázsiai országot magában foglaló összesítése szerint Európában a világjárvány kezdete óta közel 3,7 millió fertőzöttet jelentettek, közülük 218 383 ember halt meg.
Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója szerint a koronavírus elleni harc lényege, hogy megakadályozzák a gócokon belüli fertőzés közösségi szintű fertőzéssé válását.

Világszerte már több mint 20,7 millió embert fertőzött meg a vírus, a halálos áldozatok száma meghaladta a 751 ezret, a gyógyultaké pedig a 12,8 milliót a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.
Spanyolországban, ahol eddig több mint 330 ezren fertőződtek meg, Galicia után a Kanári-szigeteken megtiltották a dohányzást az utcán és a kávéházak teraszán.

Olaszországban a halálesetek száma elérte a 35 231-et, a fertőzötteké pedig az utóbbi napon 523-mal 252 235-re nőtt.
Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Németországban: 1445 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. A vírusnak 219 964 fertőzöttje és 9211 halálos áldozata van.
Markus Söder bajor miniszterelnök elismerte: nagyot hibáztak azzal, hogy a külföldről visszatérő emberek tízezrei nem kapták meg időben a koronavírustesztjük eredményét.
Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma. Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy „vörös listára” helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.
Romániában ismét csúcsot döntött az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek, valamint a 24 óra alatt bekövetkezett halálesetek száma. Az utóbbi 24 órában újabb 1454 embernél mutatták ki a fertőzést, ami húsz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A járvány terjedése ismét gyorsul.

A koronavírus-járvány görögországi kitörése óta első alkalommal mutatták ki a vírust olyan illegális bevándorló szervezetében, aki az égei-tengeri szigeteken lévő menekülttáborok egyikében él. Úgy tudni, egy 35 éves jemeni migráns tesztje lett pozitív a Híosz szigetén található Vial menekülttáborban.

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, amely megközelítette az 1600-at. A járvány kitörése óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 86 ezret.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?