MEDICINA

Hatékony a koronavírus ellen ez a kiszárított és porrá őrölt primitív növény

Az Izland környéki vizekben honos spirulina alga jelentősen csökkenti a Covid-megbetegedések súlyos lefolyását.

Izraeli és izlandi tudósok egy átfogó kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a spirulina algakivonat jelentősen csökkenti a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának valószínűségét. A tengeri alga szöveteiben található vegyületek ugyanis képesek meggátolni a fertőzésre adott túlzott immunválaszt, azaz a citokinvihart – írja a The Jerusalem Post izraeli hírportál.

Mi az a citokinvihar, és mi köze van a koronavírushoz?

Kiderült, hogy a koronavírus-fertőzöttek súlyos állapotát vagy halálát nem minden esetben a vírus illetve a tüdőgyulladás, hanem az úgynevezett citokinvihar okozza.

A citokinvihar az immunrendszer túlzott gyulladásos reakciója, ami szervi elégtelenséghez és végül a szervezet teljes összeomlásához vezethet.

A citokinek olyan molekulák, amelyek az immunsejtek közötti információátadást szolgálják. Normális esetben ezek szabályozzák az immunválasz erősségét egy kórokozó ellen. A citokinek hirtelen, nagy mennyiségben történő felszabadulása a citokinvihar.

Ha valakinél citokinvihar alakul ki, akkor a szervezetében túl nagy mennyiségben termelődnek olyan fehérjék, melyek gyulladásokat okoznak. Ilyenkor tehát már nem is a kórokozó károsítja a szervezetet, hanem az a túl erős immunválasz, ami teljesen felemészti a test saját energiáit. Egyes mérések szerint a koronavírusos elhalálozások feléért ez a jelenség tehető felelőssé.

Az Európai Unió a koronavírus természetes kezeléseinek feltárásával bízta meg a VAXA nevű izraeli élelmiszer-tudományi vállalatot tavaly novemberben. A cég szakemberei három hónapon keresztül vizsgálták az Izlandon honos spirulina algákat a MATIS Kutatóintézet közreműködésével.

A VAXA kutatói a Marine Biotechnology című tudományos folyóiratban publikálták a tanulmányukat, mely arra megállapításra jutott, hogy a fotoszintetikusan manipulált spirulina algakivonat 70 százalékban képes megakadályozni a TNF-alfa citokin túlzott felszabadulását, így a növény jelentősen mérsékelheti a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyását.

„Ha képesek vagyunk kontrollálni és mérsékelni a TNF-alfa citokin túlzott felszabadulását, akkor csökkenthetjük a mortalitás valószínűségét”

- mondta a tanulmány vezető szerzője, Asaf Tzachor, aki azt is hozzátette, hogy az algák teljesen természetes anyagok, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást.

A spirulina algából készült táplálékkiegészítők és immunerősítők szinte minden patikában beszerezhetőek Magyarországon.

A szakember elmondta: ha bebizonyosodik a spirulina algáról, hogy hatékony a koronavírus-fertőzöttek kezelésében, akkor jó eséllyel az influenzás betegek gyógyításában is alkalmazni lehet majd, ugyanis a szezonális influenza is képes citokinvihart okozni.

„Ha sikerrel járunk, akkor számos betegség esetében alkalmazni lehet majd ezt az innovatív megoldást – megelőző vagy támogató kezelésként is. Sőt, mivel a spirulina alga a vírus testre gyakorolt ​​hatása ellen veszi fel a harcot, ezért a vírusmutációk nem befolyásolhatják a hatását. Bár a hatóanyagokat még nem azonosították teljesen, a kivonat teret nyit a klinikai vizsgálatok számára, amelyek különféle gyulladáscsökkentő kezeléseket kínálnak a koronavírus-fertőzés ellen”

- tette hozzá Asaf Tzachor, aki abban bízik, hogy a tudományos felfedezésük arra ösztönzi majd a nagy gyógyszergyártó vállalatokat és befektetőket, hogy a jövőben több figyelmet és erőforrást fordítanak majd a természetes alapú terápiákra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?