MEDICINA

Kínos tünetet produkál az omikron, pironkodva tapasztalja egyre több magyar beteg

A koronavírus általában légúti tünetekkel hívja fel magára a figyelmet. Ám lehetnek egészen döbbenetes, sőt, kínos tünetei is!
címkék:
  • Szerző: H. G.

A különös jelenség kapcsán már több nemzetközi publikáció született, így végülis lehetett számítani rá. Kezdjük a volt ausztrál szépségkirálynő esetével, akinek a szokásos láz és száraz köhögés mellett a szeme is viszketni kezdett. A fura tünetet azt követően tapasztalta magán, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. Ezt még viszonylag egyszerűen írta a koronavírus okozta fertőzés számlájára, hiszen korábban is volt róla szó, hogy a vírusfertőzés, különösen az omikron variáns kísérő tüneteként kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet. Ám volt egy egészen extra tünete is, amiről először nehezen hitte volna, hogy a koronavírus okozza.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Koronavírus 01

Már nem csak az ismert légúti tünetek jelezhetik a fertőzést
Fotó: Pixabay.com

A böfögés is jelezheti a koronavírus okozta fertőzést

Olivia Molly Rogers egykori szépségkirálynő az Instagramon tette közzé, hogy mit tapasztalt. Nehezen tudta elképzelni, de végül kiderült, hogy szűnni nem akaró böfögése is a koronavírus okozta betegség tünete. Az interneten talált rá a megerősítésre, amely szerint a kellemetlenség szorosan kötődik a fertőzéshez, annak egyik kevésbé ismert emésztőszervi tünete. Amióta pedig az omikron variáns terjedni kezdett a világban, egyre többen – köztük a magyar betegek is – panaszkodnak erről a jelenségről, ami nem csak egyszerűen kellemetlen, de felettébb kínos is.

Koronavírus 02

A betegek sokszor csak a tesztelés után döbbennek rá, hogy a tüneteiket a koronavírus okozza
Fotó: Pixabay.com

Az emésztőszervek is érintettek a fertőzésben

A kórházba került omikron-fertőzöttek nagyjából felénél fordul elő a fertőzésnek valamilyen emésztőszerveket érintő tünete. Az omikronra különösképpen jellemző, hogy az emésztőrendszerben is problémákat okoz. A leggyakoribb ilyenkor a hányás, a hányinger, a hasi fájdalom, de előfordulhat reflux és más emésztési zavar is. A kínos tünetek között ott van a makacs, szűnni nem akaró böfögés, sőt, a szélgörcs, a gyakori szellentés is. A betegek az esetek egy részében a már ismert módon elveszítik a szaglásukat és az ízérzékelésüket is.

Koronavírus 03

A könnyű, vitamindús étrend segíthet a gyógyulásban
Fotó: Pixabay.com

A koronavírus és az étrend

A kellemetlen és kínos emésztőszervi tünetek, valamint az általánosan jellemző étvágytalanság, illetve a szaglás és az ízérzékelés elvesztése is hozzájárulnak ahhoz, hogy sok beteg viszonylag sokat fogy a koronavírus okozta fertőzés következtében. Ez pedig nem jó, hiszen a nagyarányú fogyás tovább gyengíti az egyébként is legyengült szervezetet. Megfertőződés esetén tehát érdemes fokozottan odafigyelni a könnyű, vitamindús, lehetőleg minden fontos tápanyagot tartalmazó étrendre, hogy a szervezet minél hamarabb legyűrhesse az omikron variáns okozta betegséget. A kellemetlen emésztőrendszeri tünetek idővel megszűnnek, addig pedig érdemes nem szégyenként megélni a dolgot – már csak azért sem, mert a beteg enyhe tünetekkel is karanténba kerül, sőt, még a családtagjaitól is elszeparálja magát, amennyire ezt a lakás adottságai engedik. Így pedig kicsi a valószínűsége, hogy nyilvánosan kínos szituációba kerülne.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?