RETRO RÁDIÓ

Kiderült, miben van több C-vitamin, mint a narancsban

Létrehozva2020. 01. 08. 08:44

Amikor természetes C-vitamin-forrásról beszélünk, akkor a legtöbben rögtön a narancsra gondolnak, pedig a narancson kívül számtalan olyan zöldség és gyümölcs létezik, amelyek több C-vitamint tartalmaznak ennél a narancssárga déligyümölcsnél.

A szamóca jóval több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Emellett gazdag forrása a magnéziumnak és a folsavnak, melyeknek fontos szerepe van a vércukorszint stabilizálásában és a szív egészségének fenntartásában.

A leveles zöldségek közül a brokkoli a leggazdagabb C-vitaminban, de emellett K-vitamin-tartalma is kiemelkedő, amely hozzájárul a csontok egészségéhez és a véralvadást is elősegíti.

A paprikának mindegy, hogy milyen a színe, C-vitaminban is bővelkedik. A paprika emellett sok rostot is tartalmaz, illetve egy nagyon alacsony kalóriatartalmú zöldségről van szó, így bátran beilleszthető a diétás étrendbe.

A kivit szupertápláléknak is nevezhetjük. Nemcsak C-vitaminban bővelkedik, hanem nagyon sok káliumot és rezet is tartalmaz. Szerotonintartalma is kiemelkedő, amely egy jó közérzetet biztosító hormon, ami még az alvás minőségét is javítani tudja.

A kelbimbóban is sok C-vitamin található, de fitonutriensekben is rendkívül gazdag. Rostban is bővelkedik, ami nagyon jó hatással van az emésztésre, illetve a rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszik.

A kelkáposzta is segíthet pótolni a C-vitamin-szükségletünket, emellett nagy mennyiségben tartalmaz olyan ásványi anyagokat és zsírsavakat, amelyekre szükségünk is van, hogy egészségesek maradjunk.

Az ananászban nemcsak C-vitamin van, hanem bromelain is, ami segítséget nyújt az emésztésben, illetve a puffadást is csökkenteni tudja. Az ananász természetes gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, így sok betegség megelőzésében lehet a segítségünkre.

A papaja is tele van antioxidáns C-vitaminnal. Ez a gyümölcs erősíti a csontokat, gyulladáscsökkentő szerepe kiemelkedő és ragyogó bőrt is képes biztosítani.

A karfiol nagyon sok rostot tartalmaz, de sok C-vitamin is megtalálható benne. A karfiolból készíthetünk levest, kínálhatjuk köretként sültek mellé, de még salátát is készíthetünk belőle. A karfiolt nyersen nem, csakis párolva lehet fogyasztani.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.