MEDICINA

Kiderült, melyik vércsoportra gerjednek a szúnyogok: neked milyen?

Akár hi­szed, akár nem, tu­do­má­nyos ma­gya­rá­zata van, miért sze­ret­nek egye­se­ket job­ban a vér­szí­vók! Légy résen, és játszd ki őket!

Nem indult jól az idei nyár, hiszen az egész ország területén, szinte mindenki a már-már elviselhetetlen szúnyoginvázióról panaszkodott. Az, hogy kit csipkednek jobban össze, mi alapján választják ki áldozatukat, tudományosan alátámasztott tény. Az első és legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy már születésünktől genetikusan eldől, hogy szeretnek-e minket ezek a vérszívók.

Érdemes tudnunk, hogy a szúnyogok valójában nem a táplálkozásukhoz szívják a vérünket, mivel kizárólag növényi nektáron élnek. Azért van szükségük a vérünkre, mert az abban levő egyik speciális fehérje elengedhetetlenül fontos a peték kifejlődéséhez a nőstény szúnyog szervezetében. Ezért van az, hogy csak a nőstény szúnyogok támadják az embert, a hímek pedig vegetáriánusok.

A szúnyogok alapvetően szaglásuk után mennek és döntenek, hogy kit csípjenek meg. 

Vagyis számukra az a legfontosabb, milyen vegyületek vannak a kiválasztott áldozat leheletében és izzadságában.

Választásuk egyik legfontosabb tényezője a vércsoport. Kutatások sora bebizonyította már, hogy legjobban a 0-ás vércsoportot szeretik, aztán a B-t, és legkevésbé az A-t. Az emberek 15 %-nak az izzadságából hiányzik az a kémiai nyom, ami elárulná, hogy milyen a vércsoportja, ezeket az embereket jellemzően elkerülik a szúnyogok. Õk a legszerencsésebbek, mert a vérszívók nem szeretik a meglepetéseket.

A másik kulcsfontosságú "illat", ami vonzza a szúnyogokat, a szén-dioxid, amit mindannyian kibocsátunk kilégzéssel, ki többet, ki kevesebbet. Minél testesebbek vagyunk, és minél szaporábban vesszük a levegőt, annál többet, és annál jobban csípnek a szúnyogok is.  A felnőtteket általában jobban szeretik a gyerekeknél, és  a kövérebb emberek is kedveltebbek az átlagnál.

Egy másik vegyület, ami kimondottan vonzza ezeket a repülő rovarokat, az izzadságban levő tejsav. Ez testmozgás hatására jön létre az izmokban, és a szúnyog imádja a  szagát, és azzal azt is, aki sokat és intenzíven edz.

Miért mindig lábfejre támadnak?

A bőrünkön tenyésző egyes baktériumok és mikrobák a magyarázata annak, hogy miért szeretik annyira összecsipkedni az ember bokáját és lábfejét a vérszívók -  kiderült, tipikusan itt a leggazdagabb a bőrön élő baktériumpopuláció, melyek vonzzák a szúnyogokat.

Még vonzóbb célponttá tesz minket, ha alkoholt fogyasztunk 

Ilyenkor megjelenik az izzadságunkban az etanol, aminek a szaga szintén kedves a szúnyogoknak, ráadásul az alkohol megemeli a testhőmérsékletet és azzal a verejtékezést is növeljük, ami megint vonzó célponttá tesz minket.

Veszélyben a kismamák!

A terhes nőket nagyjából kétszer jobban csípik a szúnyogok, mivel ők kilégzésenként átlagosan 21%-kal több szén-dioxidot juttatnak a levegőbe.

JÓ TUDNI! Nem csak a szaglásukat, a látásukat is használják a szúnyogok, az áldozat kiválasztásához: már a ruhánk színével fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet, a sötét színek, és különösen a vörös vonzza a vérszívókat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?