MEDICINA

Kiderült, kik veszítik el leghamarabb a Covid-fertőzés utáni védettségüket

Érdekes kutatási eredményt publikált a Cardiff Metropolitan University. Vizsgálatukban 739 személy vett részt.

A tudósok gőzerővel keresik arra a választ, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett, illetve a vakcinával immunizált emberek szervezete milyen mennyiségben termel antitesteket és hogy ezek milyen hosszan maradnak meg. Egyelőre sajnos csak találgatások vannak arra vonatkozóan, hogy a Covid-19-cel szembeni aktív védekezőképességet meddig tudja fenntartani az immunrendszer, pedig ez hihetetlenül fontos információ a járvány elleni küzdelemben. Ennek birtokában ugyanis pontosan tudhatnánk, milyen időközönként kell megismételni a védőoltás beadását, hogy esélyt se adjunk a vírusnak a halálos kimenetelű fertőzésre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezeknek a kérdések a megválaszolásához most egy lépéssel közelebb kerültünk a walesi Cardiff Metropolitan University napokban publikált tanulmányának köszönhetően, amely arra az eredményre jutott, hogy a koronavírus-fertőzés hatására a férfiak szervezete átlagosan háromszor annyi antitestet termel, mint a nőké, és esetükben az így kialakult immunitás jóval hosszabb ideig is tartírja a The Conversation.

A kutatás során a tudósok 739 olyan véletlenszerűen kiválasztott személyt vizsgáltak tavaly júliustól kezdődően három hónapon át, akik semmilyen koronavírus-fertőzésre utaló tünetet sem tapasztaltak a kutatást megelőző időszakban.

A tanulmány kezdetén végzett tesztek alapján a résztvevők 3,65 százalékának (27 fő) volt koronavírus elleni antitestje, ami picivel alacsonyabb szám, mint az Egyesült Királyság REACT-tanulmánya által prognosztizált országos fertőzöttségi átlag (4-6%) ebben az időpontban.

A véletlenszerű merítéssel kiválasztott résztvevők között nem találtak statisztikailag szignifikáns különbséget az antitesttel rendelkező férfiak és nők számában. Amikor azonban a tudósok összehasonlították az antitest-szintet azoknál, akiknek pozitív volt a tesztjük, azt találták, hogy a férfiak antitestszintje átlagosan háromszor volt magasabb, mint nőké.

Három hónappal később, amikor másodjára is megmérték a résztvevők antitestszintjét és azt találták, hogy a korábban antitesttel rendelkezők 21,7 százalékánál már egyáltalán nem lehet kimutatni antitesteket. Ez pedig azt bizonyítja, hogy minden ötödik ember, aki tünetmentesen vészeli át a Covid-19-et és a szervezete ellenanyagot termel, az a fertőzéstől számított negyedik-hatodik hónapban elveszíti a védettségét.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy az antitestjeiket teljesen elvesztő tesztalanyok 80 százaléka nő volt. A védettségüket elvesztő nők pedig átlagosan tíz évvel voltak idősebbek, mint azok, akiknél megmaradt a védettség. Szóval a tanulmány eredménye szerint az idős nők vesztik el leghamarabb a Covid-19-cel szembeni védettségüket, amit a menopauzához kapcsolódó megváltozott immunreakciókkal magyaráznak a tudósok.

Úgy tűnik tehát, hogy a Covid-19-el szembeni immunitás nemenként változik, és az ember életkorától is függ. A tanulmány szerzői szerint ez a tény újabb kérdéseket vethet fel azzal kapcsolatban, hogy milyen társadalmi csoportoknak kéne prioritást élvezniük a vakcinák beadásakor.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?