tóth gabi
A banán egy gyógynövény? Tehetnénk fel ezt a kérdést, azonban a válasz attól függ, hogy éppen kit kérdezünk meg. Először is lássuk azonban, hogy mit nevezünk gyógynövénynek.
Gyógynövénynek azokat a növényeket nevezzük, amelynek valamely részét gyógyászati célokra használják az emberek. A gyógynövényeket a bennük lévő hatóanyagok vagy a hagyományok vagy a „gyógynövény-irodalom” alapján alkalmazzák az emberek. Gyógynövény tehát az a növény, amely valamilyen hatóanyagot tartalmaz és gyógyításra alkalmas.
A banán egyesek szerint gyógynövénynek számít, mivel nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely pozitívan hat az emberi egészségre. Van benne A-, B-, C-, és D-vitamin, kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas és nyomelemek. A kálium létfontosságú az izmok, a szív és az idegrendszer normális működéséhez. A banán a csontokra és a vesék működésére is jó hatással van. A kálium rendszeres bevitele megakadályozza a vesekőképződést és a szervezet kalciumvesztését is csökkenti. A benne lévő B6-vitamin az immunrendszert erősíti.
A banánban lévő magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra. Magnéziumtartalma segít megakadályozni az izomgörcsök kialakulását. A B-vitamin jót tesz az idegek működésének, csökkentheti és meg is szüntetheti a szédülést, a fáradtságot és még a hajproblémákat is orvosolni tudja. Éppen ezért ha feszültek és stresszek vagyunk, együnk meg egy banánt, mert segítségével sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk.
A banánban lévő triptofán és tirozin nevű aminosav a nyugodt, zavartalan alvást segíti elő. Sok antioxidáns tartalmaz, amelyek késleltetik az öregedési folyamatokat és fiatalon tartják a sejteket.
A banánban lévő vitaminok és ásványi anyagok a hölgyeken is segíthetnek, mégpedig a premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésében. A banán csökkenti a depressziót, a feszültséget, az ingerlékenységet, a fejfájást, a mellérzékenységet és a puffadást.
A banán kiváló rostforrás, emiatt is kedvezően hat az emésztőrendszer működésére. A banán kitűnő energiaforrás is, hiszen hasznos szénhidrátokhoz juttatja hozzá az emberi szervezetet.
A banán virágát is felhasználják a növény őshazájában, Afrikában. A virágokat fekélyek, vérhas és hörghurut esetén alkalmazzák. A főtt virágokat pedig meglehetősen jó tápláléknak tartják, amelynek fogyasztását cukorbetegeknek is szorgalmazzák. A banánból préselt levet láz, influenza, emésztési zavarok és aranyér esetén fogyasztják és használják. A gyökerek és a magvak emésztési zavarok esetén nagyon hasznosak. A gyümölcsről pedig azt bizonyították be, hogy gombaölő hatással bír és antibiotikus összetevőket tartalmaz.
Az, hogy a banán gyógynövénynek számít-e, függ attól, hogy mely részét és mire használjuk. Ha csak a gyümölcsöt fogyasztjuk, akkor a banán nem funkcionál gyógynövényként. Viszont ha a virágából készítünk főzetet, mert a hörghurutunkat óhajtjuk vele meggyógyítani, akkor bizony már gyógynövénynek minősül.