MEDICINA

Kiderült, ebben a korban veszélyesebb a nőknek vezetni

A menopauza egyik veszélyes mellékhatásáról keveset beszélünk: a nők egy része ilyenkor mond le a vezetésről, mert egyszerûen elveszti az önbizalmát az úton. De vajon jogos ez?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Több kutatás is bizonyítja, hogy a nők kevesebb balesetet okoznak a közúton, mint a férfiak. Mégis, sok nőnek kevesebb az önbizalma a vezetéshez – már csak azért is, mert míg a férfiaknál természetesnek vesszük a jó sofőri képességeket, a nők vezetni tudását sokan megkérdőjelezik, akkor is, ha egyébként semmi baj vele. A menopauzával járó nehézségek azonban ezen a területen is megtépázzák a nőket.

A változókori tünetek, a hőhullámok vagy a hangulatváltozások ugyanis nehezítik a koncentrálást. A hormonális változások sokszor szorongásos zavarokat is okoznak, ami tovább csökkenti az amúgy is ingatag önbizalmat. Sokszor olyan helyzetek is pánik közeli állapothoz, vagy valódi pánikrohamhoz vezethetnek, amilyeneket korábban simán megoldott az illető. A hirtelen támadó hőhullám elvonhatja a figyelmet a vezetésről.

A változókorban levő nők ugyanakkor még aktívak, tehát adott esetben a munkájukhoz is szükségük lehet az autójukra, de sokan a magánéletben sem nélkülözhetik a gépkocsit.

Mi lehet a megoldás?

Az orvosok szerint az egészséges életmód, és a minél több mozgás itt is segít, hiszen ezek mérséklik a változó korral járó kellemetlenségeket, és a stresszt is oldják. Egy kutatás szerint a rendszeres séta is jó hatású. Súlyos változókori tünetek esetében, kizárólag orvosi javaslatra hormonpótló terápiára is szükség lehet.

Az önbizalom növelésére pedig nincs más módszer: vissza kell ülni a kocsiba. Kezdetben érdemes a forgalommentes órákban gyakorolni, és csak később újra kimerészkedni a nagyobb forgalomba, amikor már lépésről lépésre újjáépítetted az önbizalmadat. Fontos, hogy ne stresszelj folyton azon, hogy mi lesz, ha nem tudsz koncentrálni – ne gondold túl, mert a stressz tovább rontja a koncentrációs képességedet. Inkább igyekezz lazítani, és az utat figyelni.

Forrás: Daily Mail

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?