MEDICINA

Kiderült, az is veszélyes, ha túl sok vizet iszol

Ha valaki túl sok vizet fogyaszt, a nátriumszint alacsony lesz a vérében. A túl sok víz okozhat görcsöket, de a beteg kómába is eshet, és súlyos esetben akár meg is halhat.
címkék:
  • Szerző:

Manapság mindenhonnan azt halljuk, hogy igyunk elegendő vizet, mert ha nem így teszünk, számtalan problémával nézhetünk szembe. Azonban a túl sok vízivás sem egészséges – állítják ezt a hozzáértők.

Az sem jó, ha csak akkor iszunk, amikor rosszul vagyunk a szomjúságtól, de az sem, ha túl sokat iszunk. Szakemberek szerint félóránként-óránként kellene 2 dl vizet meginni, hogy egészségesek maradjuk, viszont mindenkinek magának kell meghatározni, hogy mennyi vízre van szüksége, hiszen érezni kell, ha túl keveset, de azt is, ha túl sokat iszik.

A vizelet színe sok mindenről árulkodik. Ha kevés folyadékot fogyaszt, akkor a vizelet sötétsárga színű és kellemetlen szagú. Ha viszont túl sok vizet iszik, akkor a vizelet már szinte olyan színű, mint a víz. Az egészséges vizelet szagtalan és halványsárga színű.

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

A veséket is nagyon megterheljük, ha túl sok folyadékot iszunk. Szakemberek szerint napi 6-8 pohár vizet kell elfogyasztanunk. Ha valaki ennél többet iszik, akkor akár még éjszaka is sürgető vizelési ingere jelentkezhet. Ez pedig azt jelzi, hogy többet ivott, mint amennyi folyadékra a szervezetének szüksége lenne.

Ha valaki keveset iszik, akkor a kiszáradás jelei mutatkozhatnak rajta. Azonban a túl sok vízfogyasztásnak is vannak jelei. A vese képtelen lesz megszabadulni a felesleges folyadéktól, és olyan tünetek jelenhetnek meg, mint hányinger, hányás és hasmenés.

A túl sok folyadékfogyasztás csökkenti a sókoncentrációt a vérben, ez okozhatja a lábak és a végtagok dagadását. Még koponyaűri nyomás is kialakulhat, ami oka lehet a migrénszerű, lüktető fejfájásnak.

A túl sok folyadékfogyasztás okozhat görcsöket az izmokban, de ugyanilyen hatása lehet annak is, ha valaki nem iszik elegendő folyadékot. A víz a legegészségesebb folyadék, amelyet ihat. Próbálja ki a kókuszvizet, hiszen ez is nagyon pozitívan hat az egészségre.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?